Tessa Ham
Tessa Ham Geld & Carrière 15 mrt 2022
Leestijd: 3 minuten

‘Heeft mijn studiekeuze definitieve gevolgen voor mijn carrièrepad?’

Wekelijks beantwoordt geld & carrière-redacteur Tessa Ham, ook verantwoordelijk voor de rubriek De Spaarrekening op Metro, een prangende lezersvraag. Met vandaag: heeft je studiekeuze definitieve gevolgen voor je carrièrepad?

Een collega die slurpt, stinkt of veel te luidruchtig zijn weekendplannen bespreekt. Daar zit niemand op te wachten. En wat is nu eigenlijk de juiste timing om loonsverhoging te vragen en de beste manier om te sparen? Het komt allemaal aan bod in de rubriek ‘Tessa geeft raad’. Maar deze keer:

„Beste Tessa, ik ben momenteel bijna klaar met mijn studie en vraag me af of ik wel de juiste keuze heb gemaakt. Ik vond het destijds al zo lastig om een studie te kiezen. Je bent zo jong, hoe weet je dan wat je de rest van je leven wil doen? Nu lig ik er ‘s avonds weleens wakker van. Moet ik veertig jaar (of langer) werken in een vakgebied waar ik eigenlijk niet gelukkig van wordt? Heeft mijn studiekeuze definitieve gevolgen voor mijn carrière? – Olivia”

Hoeveel invloed heeft studiekeuze op hele carrière?

Laat ik je maar meteen geruststellen: je studiekeuze heeft minder invloed op je hele carrière dan je nu denkt. Natuurlijk doe je in de ideale wereld meteen een studie die je leuk vindt en vind je daardoor een baan waar je blij van wordt. Dat is wellicht de makkelijkste weg. Maar je hoeft niet veertig jaar lang werk te doen dat je niet leuk vindt, omdat je ‘eraan vastzit’ nu je voor deze studie hebt gekozen.

Sowieso is het zo dat jij je in je carrière gaat specialiseren of juist verbreden, waardoor je misschien taken doet die je op de werkvloer hebt geleerd, en niet op school. Hoe verder je in je carrière bent, hoe minder belangrijk de studie wordt en hoe belangrijker de keuzes die je sindsdien hebt gemaakt.

Dat haalt hopelijk wat druk van de ketel als je op zoek gaat naar een baan. Tegenwoordig blijven we niet meer tientallen jaren bij dezelfde werkgever werken in een soortgelijke functie, dus je zit nergens aan vast.

Wat wel doorschemert in je vraag is dat je zelfs twijfelt of je wel het juiste vakgebied hebt gekozen. Hoewel het niet onmogelijk is om dan een baan te vinden (het ligt eraan in welk vakgebied je wel wil werken), wordt er bij een eerste baan vaak wel goed op je studie gelet.

Mijn advies aan jou is dan ook om eens goed te onderzoeken naar wat je dan wel wilt doen. (Daarvoor raad ik je aan om een andere editie van Tessa geeft raad te lezen, waarin iemand zich afvraagt hoe ze weet of een baan bij haar past.) Ook hier geldt weer: dat lijkt een lastige en moeilijke keuze, maar je zit er niet voor de rest van je leven aan vast. Het is logisch dat je je als mens ontwikkelt en jouw interesses en behoeften veranderen.

Pas als je weet wat voor werk je wil doen, kun je namelijk een actieplan bedenken. Kun je vanuit een eerste baan doorgroeien naar de baan waar je blij van wordt? Is er bijvoorbeeld een master die je kunt doen, waardoor je wel in dat vakgebied aan de slag kunt? Of moet je wellicht toch een andere (online) opleiding, cursus of training volgen?

De stappen die je kunt zetten, hangen wellicht ook af van jouw financiën. Heb je spaargeld achter de hand om nog een opleiding te doen? Kunnen je ouders bijschieten? Of kun je wellicht leren en werken tegelijkertijd? Tip: vanaf 1 mei kun je weer het STAP-budget (subsidie) van de overheid aanvragen.

Hopelijk geeft deze informatie je wat rust!

Meer Metro-afleveringen lezen van Tessa geeft raad? Die vind je hier.

‘Hoe weet ik of een baan bij mij past?’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.