Tessa Ham
Tessa Ham Geld & Carrière 21 mrt 2022
Leestijd: 4 minuten

De Spaarrekening van Dean (28): ‘Ik spaar zo’n 1200 euro per maand’

Hoeveel geld staat er op je spaarrekening? Dat vragen we iedere week aan een andere Nederlander. Want hoewel we steeds meer praten over geld, hebben we het nooit over hoeveel we precies verdienen en sparen. Deze week: de 28-jarige Dean, die zowel bezig is met besparen als investeren.

Beroep: medewerker gehandicaptenzorg
Netto salaris: 3000 euro (inclusief 13e maand)
Woonsituatie: samenwonend in koophuis

De Spaarrekening van Dean

Vertel, hoeveel staat er op je spaarrekening?

„Er staat 4750 euro op mijn spaarrekening. Daarnaast heb ik nog 30.000 euro aan beleggingen in crypto.”

Ben je daar blij mee?

„Natuurlijk kan het altijd meer zijn. Maar ik heb vroeger in armoede geleefd. Mijn moeder had moeite om met geld om te gaan. Zij was alleenstaand en gaf het geld dat binnenkwam meteen weer uit. Ik heb dus echt moeten leren hoe ik mijn eigen centen moest verdienen en hoe ik hier het best mee om kon gaan.

Geld op zich maakt niet gelukkig. Het doel is niet om zoveel mogelijk geld te hebben. Maar uiteindelijk gaat het om herinneringen maken met vrienden en familie, geld is daarvoor een middel.”

Waarom kies je ervoor om het meeste van je geld in crypto te steken?

„Eerst stond er wel meer op de spaarrekening, maar ik heb 15.000 euro gebruikt voor de verbouwing waar we nu mee bezig zijn. Dat zie ik overigens echt als een investering. De dakkapel die we hebben laten plaatsen, zorgt bijvoorbeeld alleen maar voor extra vierkante meters leefruimte en daardoor ook meer waarde.

Hoewel ik dus eerst meer spaargeld had, kies ik er bewust voor het meeste geld in crypto te steken. Dat is namelijk zoveel efficiënter dan een gewone spaarrekening. Transacties zijn sneller, goedkoper en er is geen tussenpersoon die als het ware een X bedrag van je pikt. Voor een rekening bij een bank moet je gewoon betalen.

Ik zie mijn crypto beleggingen ook als mijn spaarrekening.”

Hoe ga je om met de schommelingen in de crypto markt?

„Toen ik er net mee begon, heb ik me daar wel druk om gemaakt. Maar omdat ik laag heb ingekocht, heb ik er altijd winst op gemaakt. Ik probeer altijd naar de lange termijn te kijken. Als je tien jaar terugkijkt bij Bitcoin, is die munt zoveel meer waard geworden.

Daarnaast kun je met crypto staken – het vasthouden van je crypto in een wallet voor bepaalde tijd, waar een beloning tegenover staat. Dit zie ik een beetje als de spaarrente die we bij een normale bank niet meer krijgen. Hoeveel rente je krijgt, verschilt per munt. Op mijn Cardano krijg ik elke maand bijvoorbeeld zo’n 140 euro rente.”

Hoeveel spaar je per maand?

„Als ik helemaal niets zou uitgeven naast vaste lasten en boodschappen, zou ik 1500 euro kunnen sparen. In de praktijk komt het neer op ongeveer 1200 euro per maand.

Hoewel ik altijd kijk naar hoe we van ons geld meer geld kunnen maken, vinden mijn vriendin en ik besparen ook heel belangrijk. We kijken bijvoorbeeld bewust ieder jaar naar onze zorgverzekering en vriezen restjes altijd in. Eens in de zoveel tijd eten we dan een week lang kliekjes.

Vanwege de verbouwing nu willen we ook zoveel mogelijk sparen, om de spaarrekening zo snel mogelijk weer tot 10.000 euro aan te vullen. Dan spreken we bijvoorbeeld af dat we maximaal één keer per maand uit eten gaan.”

Vind je van jezelf dat je goed met geld kunt omgaan?

„Ik vind wel dat ik goed met geld kan omgaan. Natuurlijk kan het altijd beter en koop je weleens een paar schoenen of een kledingstuk puur omdat je het leuk vindt, en niet per se omdat je het nodig hebt.

Ik probeer er wel altijd bewust over na te denken, zodat ik me niet over twee maanden afvraag waarom ik in hemelsnaam 150 euro heb uitgegeven aan dat paar schoenen.”

Wat zou je nog aan je financiële situatie willen veranderen?

„Ik heb laatst een salarisverhoging gehad, maar omdat de druk op de zorg momenteel zo hoog is, zou ik eigenlijk nog een paar tredes omhoog willen gaan.

Ik werk graag en het werk geeft voldoening, maar mijn team is laatst van 18 naar 8 werknemers gegaan. Ik geef elke dag 110 procent en werk keihard, dan wil ik daar ook naar betaald worden.”

Wat is je beste financiële tip?

„Verdiep je in investeren. Daarmee bedoel ik niet alleen crypto. Kijk waar je in je leven rendement uit kunt halen en benut het. Een investering in zonnepanelen heb je er bijvoorbeeld na vier jaar alweer uit.”

De Spaarrekening van Merel (23): ‘Ik vind dat ik met mijn inkomen bijzonder veel kan sparen’

Alle artikelen uit deze reeks vind je hier. Ook (anoniem) meedoen aan De Spaarrekening? Meld je aan door een mail te sturen naar [email protected] o.v.v. De Spaarrekening. Andere handige artikelen over geld & carrière vind je hier.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.