Tessa Ham
Tessa Ham Geld & carrière 7 mrt 2022

De Spaarrekening van Bas (27): ‘Ik wil dit jaar 10.000 euro sparen’

Hoeveel geld staat er op je spaarrekening? Dat vragen we iedere week aan een andere Nederlander. Want hoewel we steeds meer praten over geld, hebben we het nooit over hoeveel we precies verdienen en sparen. Deze week: Bas (27), die een spaardoel van 10.000 euro heeft dit jaar.

Beroep: bedrijfsmaatschappelijk werker
Netto salaris: 2700 euro
Woonsituatie: alleen, in huurhuis

De Spaarrekening van Bas

Vertel, hoeveel staat er op je spaarrekening?

„Er staat momenteel 4000 euro op mijn rekening.”

Ben je daar blij mee?

„Ik ben er blij mee, omdat ik dit als doel had voor het afgelopen jaar. Wel had ik liever gehad dat ik meer had kunnen sparen. Dit is helaas erg lastig aangezien dingen steeds duurder worden zoals benzine, boodschappen en belastingen.”

Hoeveel spaar je per maand?

„Met een huurhuisje, een auto die ik moet onderhouden en boodschappen die ik moet kopen, ben ik zeker 1.600 euro kwijt aan vaste lasten elke maand. Zelf spaar ik daarom 500 euro per maand. Dit doe ik aan het begin van de maand, als ik mijn salaris net gestort heb gekregen. Daarnaast heb ik via mijn werkgever een Individueel Keuzebudget dat ik jaarlijks laat uitbetalen. Dit komt uit op 4000 euro en dat zet ik in z’n geheel apart.

Mijn eigen spaardoel voor dit jaar is 6000 euro, dus als ik dit volhoud tot het einde van 2022 heb ik 10.000 euro meer op mijn spaarrekening staan (inclusief Individueel Keuzebudget). Dat klinkt voor mij als een goede start. Voor het jaar erna maak ik weer een nieuw doel.”

Haal je weleens geld van je spaarrekening?

„Ja, maar dat doe ik alleen als ik bijvoorbeeld waterschapsbelasting of afvalstoffenheffing moet betalen. Daarnaast spaar ik soms ook met een doel zoals bijvoorbeeld een vakantie, als ik ga boeken haal ik dit gespaarde bedrag eraf.”

Vind je van jezelf dat je goed met geld kunt omgaan?

„Redelijk. Het lukt me wel om te sparen, maar ik weet van mezelf dat ik soms te snel geld uitgeef, de bekende impulsaankopen.

Dan koop ik spullen voor in huis, zoals planten, of in de keuken, terwijl ik die eigenlijk niet nodig heb. Ook geef ik snel geld uit aan eten buiten de deur, zoals uit eten gaan of snacks onderweg.

Ik probeer dit tegen te gaan door aan het begin van de maand goed te kijken hoeveel ik uit mag geven en daar houd ik tijdens de maand rekening mee. Sommige impulsaankopen kunnen dus wel, maar niet te veel.”

Wat zou je nog aan je financiële situatie willen veranderen?

„Ik zou wel minder geld willen uitgeven aan dingen die ik eigenlijk niet nodig heb, zodat ik maandelijks meer geld kan sparen.”

Wat is jouw beste financiële tip?

„Mijn beste tip is om een lijstje te maken met alle inkomsten en uitgaven en die actief bij te houden per maand. Zo weet je precies welke vaste lasten je nog moet betalen en hoeveel geld je nog voor jezelf hebt om uit te geven.”

De Spaarrekening van Casper (32): ‘Ik betaal 1000 euro per maand voor een lekke krappe studio’

Alle artikelen uit deze reeks vind je hier. Ook (anoniem) meedoen aan De Spaarrekening? Meld je aan door een mail te sturen naar [email protected] o.v.v. De Spaarrekening. Andere handige artikelen over geld & carrière vind je hier.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Wekelijks het beste van Metro in je mailbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang iedere donderdag om 16.00 uur een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
De Spaarrekening van Bas (27): ‘Ik wil dit jaar 10.000 euro sparen’
Sluiten