Tessa Ham
Tessa Ham Geld & Carrière 23 mrt 2022
Leestijd: 4 minuten

De Boodschappen van Sharon (27): ‘Het doel is om elke week minder dan 100 euro uit te geven’

Nu de boodschappen met elk bezoekje aan de supermarkt duurder lijken te worden, gaan we iedere week in gesprek met een Nederlander over zijn of haar supermarktuitgaven. Wat doen zij om de boodschappen leuk én betaalbaar te houden? Deze week spreken we Sharon, die fan is van weekboodschappen.

Leeftijd: 27 jaar
Huishouden:
2 personen
Gemiddelde supermarktuitgaven per maand: 400 euro

De supermarktuitgaven van Sharon

Hoeveel gaf jij vorige maand uit aan boodschappen?

„Vorige maand was dat 325 euro, maar dat is weleens meer geweest. Mijn doel is om elke week onder de 100 euro uit te komen.”

Hoe vaak per week doe je boodschappen?

„Eens per week. Dat doe ik al sinds ik bij mijn vriend ben gaan wonen en hij deed het daarvoor al. Vroeger moesten we dat op de fiets doen, dus was het best een uitdaging. Nu hebben we een auto en doet mijn vriend het elke zaterdagochtend alleen.

Ik maak het boodschappenlijstje elke vrijdagavond of zaterdagochtend, omdat ik het leuk vind om met eten bezig te zijn en nieuwe recepten uit te proberen. Dat is een goede verdeling. Als ik meega, gooi ik ondanks de boodschappenlijst nog allemaal snacks in de kar.”

Waarom kiezen jullie voor weekboodschappen?

„Ik vind het heerlijk. Het is zo’n fijn idee dat ik ‘s avonds na een drukke werkdag niet nog boodschappen hoef te doen en te bedenken wat ik ga eten. Het bespaart daarnaast natuurlijk geld.

Als we bijvoorbeeld iets zijn vergeten bij de weekboodschappen of als ik echt geen zin heb in een bepaald gerecht en vervolgens naar de supermarkt ga, merk ik echt dat ik in verhouding een stuk duurder uit ben.

Je moet wel inleveren op spontaniteit of nog even snel langs de supermarkt als plannen toch anders lopen. Als jij vrijdagmiddag spontaan bij mij komt borrelen, is mijn koelkast leeg op een paar bakken kwark en plakken kaas na. Het moet wel in je leven passen, maar dan zijn weekboodschappen ideaal. Niet alleen op het gebied van financiën, maar ook om gezond te blijven eten.”

Hoe pak je het maken van je boodschappenlijstje aan?

„Het eerste wat ik doe als ik met mijn boodschappenlijstje aan de slag ga, is de Lidl en Albert Heijn-folders bekijken. Wij doen altijd onze ‘hoofdboodschappen’ bij de Lidl en alles wat we daar niet kunnen krijgen, kopen we bij de Albert Heijn.

Ik gebruik de bonus en de folders als inspiratie om te kijken wat we deze week gaan eten. Dan vallen de boodschappen goedkoper uit, dus dat is fijn, maar in principe doe ik het voornamelijk om weer wat inspiratie op te doen.

Soms staat er niets in waar ik enthousiast van word. Dan pak ik een lijstje van recepten erbij die ik lekker vind. Dat lijstje is ook wel echt nodig, want in één avond zeven gerechten bedenken is best lastig.”

Kopen jullie veel A-merken?

„Het enige A-merk dat we niet kunnen missen is Coca-Cola. Ik vind andere cola gewoon niet lekker. Ook kopen we regelmatig Knorr Wereldgerechten, maar die zijn vaak in de aanbieding. Dan slaan we er meteen een hoop van in.

Dat doen we sowieso met aanbiedingen. Laatst was het de Week Zonder Vlees en waren de vleesvervangers in de aanbieding. Volgens mij kwam mijn vriend met twaalf verschillende vleesvervangers thuis. We doen het wel alleen maar met producten die we sowieso eten.”

Halen jullie die 100 euro meestal?

„Dat ligt heel erg aan de fase waar we in zitten. Een tijdje terug deed ik aan ‘bulken’, dan eet je heel veel om spieren te kweken, en dan zijn je boodschappen logischerwijs ook duurder.

En als je een feestje hebt, kosten je weekboodschappen ook meer. Maar als ik alle weken zou vergelijken van het afgelopen jaar, dan zou ik echt wel op die 100 euro per week uitkomen.

Als we merken dat we een paar weken achter elkaar boven die 100 euro zitten, maken we er een challenge van om weer onder dat bedrag uit te komen. Dat lukt dan ook. Ik denk wel dat het door de inflatie in de toekomst een grotere uitdaging gaat worden.

Ik let wel heel goed op wat we uitgeven aan boodschappen, maar ik vind het ook niet erg om een keertje drie euro te betalen voor een pakje rosbief dat ik in één keer opeet. Dat kan best een keertje.”

Wat is jouw beste bespaartip in de supermarkt?

„Mijn grootste tip is toch wel om niet elke dag in de supermarkt te staan en je boodschappen van tevoren te plannen. En maak je boodschappenlijstje aan de hand van de aanbiedingen.”

(Be)sparen in crisistijd: 5 tips om met de torenhoge inflatie om te gaan

Ook (anoniem) meedoen aan De Boodschappen? Meld je aan door een mail te sturen naar [email protected] o.v.v. De Boodschappen. Andere handige artikelen over geld & carrière vind je hier.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.