Tessa Ham
Tessa Ham Geld & Carrière 30 mrt 2022
Leestijd: 4 minuten

8 verrassende tips om benzine dan wel diesel te besparen

Omdat tanken inmiddels een aanslag is op onze portemonnee, willen we dat natuurlijk het liefst zo min mogelijk doen. Hoe besparen we brandstof én geld? 8 tips om zuinig te rijden en zo lang mogelijk met een volle tank benzine te doen.

Dat je een goedkoop tankstation moet opzoeken, niet langs de snelweg moet tanken en de airco vooral niet aan moet zetten, hoeven we je vast niet te vertellen. Zijn er nog andere tips?

Tips om zuinig te rijden en benzine/diesel te besparen

We delen maar liefst 8 tips om zuinig te rijden. Je portemonnee zal je dankbaar zijn.

1. Was je auto

Zit jouw auto nog onder het Saharazand? Ga die dan als de wiedeweerga wassen. Een vieze auto gebruikt namelijk meer brandstof, te weten dat een schone auto gestroomlijnder is. En ja, dat maakt meer verschil dan je denkt. Als je auto goed vies is, kan die tot wel 10 procent meer brandstof verbruiken, aldus deskundigen.

Een experiment van Mythbusters laat ook zien dat een vieze auto wel degelijk meer benzine verbruikt. Waar ze met een schone auto 11 kilometer met 1 liter benzine wisten af te leggen, was dat met dezelfde – maar dan vieze – auto maar 10 kilometer.

2. Denk aan de luchtweerstand

Je hebt vast weleens gehoord dat je met de ramen open meer brandstof verbruikt, net als met fietsenrekken en dakkoffers op je auto. Dat komt door de luchtweerstand en is ook precies waarom je af en toe achter een vrachtwagen kunt blijven hangen (als je het geduld hebt dan). Je kunt deze als windbreker gebruiken.

3. Zorg voor de juiste bandenspanning

Wanneer heb jij voor het laatst gecontroleerd of je bandenspanning goed was? Eigenlijk moet je dit namelijk elke twee maanden doen. Op deze manier gaan je banden langer mee, maar verbruik je ook minder brandstof. Je auto heeft namelijk meer grip en een kortere remweg.

4. Onderhoud de auto goed om zuinig te rijden

Sowieso is het verstandig om je auto goed te onderhouden. Als je merkt dat je auto kuren heeft, kun je deze maar beter snel laten onderzoeken. De kans is groot dat je meer brandstof verbruikt. En het probleem fixen (en betalen) moet je toch wel, of je dat nou direct doet of na een tijd lang meer benzine dan wel diesel te hebben verbruikt.

5. Houd flexibele werktijden aan (als dat mogelijk is)

Vindt jouw werkgever het geen probleem als jij vroeger of juist later op je werk verschijnt? Hou dan zoveel mogelijk flexibele werktijden aan, zodat je files kunt vermijden. We hoeven je vast niet te vertellen dat filerijden een stuk meer benzine verbruikt dan lekker doorrijden met 100 kilometer per uur.

Kom je toch in de file terecht? Ga dan niet voor elke centimeter die de auto voor je opschuift, optrekken. Dat kost namelijk veel brandstof, zeker als je snel optrekt en te laat doorschakelt. Je kunt beter wat meer afstand houden om zo min mogelijk tot stilstand te komen.

6. Gebruik de rem zo min mogelijk

Niet alleen met optrekken, maar met remmen verbruik je brandstof. Probeer daarom de rem zo min mogelijk te gebruiken om zo zuinig te rijden en laat op tijd het gas los om lekker door te rollen. Remmen op de koppeling dus, zoals je dat tijdens autorijles hebt geleerd. Overdrijf dit overigens niet, veiligheid gaat voor alles.

7. De ideale snelheid om zuinig te rijden

Wist je dat je met een snelheid van 70 tot 90 kilometer per uur het zuinigst rijdt? Als je achter een vrachtwagen blijft rijden, sla je dus eigenlijk twee vliegen in één klap. Deze houdt niet alleen de wind tegen, maar rijdt ook deze snelheid.

Houd je in ieder geval aan de snelheidslimiet van 100 kilometer per uur die nu overdag geldt. AutoRAI.nl ontdekte na testen dat de verbrandingsmotor bij een snelheid van 100 kilometer per uur gemiddeld 25 procent zuiniger is dan bij 130 kilometer per uur. Hoe sneller je rijdt, des te meer je namelijk te maken krijgt met de luchtweerstand, waar we het eerder over hadden.

8. Pak de fiets om brandstof te besparen

Deze kun je natuurlijk zelf wel bedenken, maar toch moeten we de optie even noemen. En we bedoelen ook niet dat je de 50 kilometer naar je werk voortaan met de fiets moet afleggen. Wij weten alleen als geen ander hoe verleidelijk het is om als autobezitter even de auto te pakken voor afstanden die we ook prima op de fiets hadden kunnen doen.

Dat is zonde, want wist je ook dat een korte rit relatief meer kost dan een lange rit? Het opwarmen van de auto kost namelijk veel brandstof. Laat de auto dus lekker staan voor korte ritjes naar de supermarkt. Nog goed voor je gezondheid en het milieu ook. En met de lente in aantocht nog niet eens een straf.

Wat is goedkoper: benzine tanken of je elektrische auto opladen?

 

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.