Erik Jonk
Erik Jonk Geld & carrière 1 mrt 2022
Leestijd: 3 minuten

1 maart belasting-dag! Aangifte doen… maar site niet bereikbaar

1 maart is het officiële begin van de lente, Nationale Complimentendag, en ook ‘de dag van de belasting’. Nederlanders kunnen weer belastingaangifte doen sinds middernacht en velen hebben dat inmiddels al gedaan. Of niet. Want of je verrast bent of niet: de website van de Belastingdienst is slecht tot zeer slecht tot totaal niet bereikbaar.

Vanochtend waren er voor 9.00 uur wel al 100.000 aangiftes binnen, meldt de Belastingdienst. Ondernemers en particulieren hebben tot 1 mei de tijd om de aangifte over 2021 bij de belasting in te leveren.

8 miljoen Nederlanders kunnen aangifte belasting doen

Dit jaar hebben ruim 8 miljoen mensen een aangiftebrief ontvangen en zij moeten verplicht aangifte bij de belasting doen. Het gaat om 6,8 miljoen particulieren en 1,5 miljoen ondernemers. Nederlanders die vanwege de coronacrisis of om een andere reden later aangifte willen doen, kunnen de Belastingdienst vragen om uitstel. Wie voor 1 april alles doorgeeft, krijgt uiterlijk 1 juli te horen of ze geld terugkrijgen of moeten betalen.

Vorig jaar kreeg de Belastingdienst 9,8 miljoen aangiften voor de inkomstenbelasting binnen en dat was volgens de fiscus een record. Door technische problemen aan het begin van de periode waarin aangifte kon worden gedaan, werd de termijn destijds met een week verlengd tot 8 mei. Volgens de Belastingdienst werd 98 procent van de aangiften voor 1 juli verwerkt.

Inkomsten uit sparen en beleggen

Nederlanders die in hun aangifte inkomsten uit sparen en beleggen in box 3 moeten aangeven, kunnen dat doen zoals gebruikelijk. Bij het vaststellen van de definitieve aanslag wordt volgens de Belastingdienst rekening gehouden met de recente uitspraak van de Hoge Raad over deze zogeheten vermogensrendementsheffing. Door die uitspraak dienen veel mensen „rechtsherstel” te krijgen vanwege de onrealistische fictieve rendementen die de fiscus hanteerde bij het berekenen van de belasting op spaargeld. Het kabinet werkt inmiddels aan de ingewikkelde puzzel van de compensatie. Wanneer bekend is wat dit alles precies betekent, berekent de fiscus voor iedereen het juiste bedrag.

Verder is het de laatste keer dat studiekosten in de belastingaangifte aftrekbaar zijn. Vanaf 1 maart 2022 is het mogelijk om bij het UWV een vergoeding voor een opleiding aan te vragen. Dat heet het STAP-budget.

Website Belastingdienst slecht of niet bereikbaar

De website van de Belastingdienst om aangifte te doen is dinsdagochtend voor veel bezoekers niet bereikbaar. Volgens het ministerie van Financiën is er geen storing, maar is de maximale capaciteit van het aantal aangevers bereikt. „We hebben een limiet ingebouwd om te voorkomen dat zich grote verstoringen voordoen”, aldus de woordvoerder.

Volgens de Belastingdienst is het elk jaar erg druk op de eerste dagen dat de aangifte ingevuld kan worden. Mensen die proberen in te loggen, maar bij wie dat niet lukt, zien de tekst ‘Mijn Belastingdienst is tijdelijk niet bereikbaar. Dit komt doordat het maximale aantal mensen is ingelogd. Wij vragen u om later terug te komen. Onze excuses voor het ongemak’.

De Belastingdienst raadt mensen aan om in de avond aangifte te doen. De dienst verwacht dat de drukte de komende dagen afneemt.

De Spaarrekening van Casper (32): ‘Ik betaal 1000 euro per maand voor een lekke krappe studio’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
1 maart belasting-dag! Aangifte doen… maar site niet bereikbaar
Sluiten