Tessa Ham
Tessa Ham Geld & carrière 28 feb 2022

De Spaarrekening van Casper (32): ‘Ik betaal 1000 euro per maand voor een lekke krappe studio’

Hoeveel geld staat er op je spaarrekening? Dat vragen we iedere week aan een andere Nederlander. Want hoewel we steeds meer praten over geld, hebben we het nooit over hoeveel we precies verdienen en sparen. Deze week: Casper (32), die als alleenstaande in Amsterdam met een baan in de culturele sector moeilijk kan rondkomen.

Beroep: marketeer in culturele sector (+ freelance fotograaf)
Netto salaris: 1900 euro
Woonsituatie: alleenstaand in huurwoning

De Spaarrekening van Casper

Vertel, hoeveel staat er op je spaarrekening?

„Momenteel heb ik praktisch geen spaargeld. Ik heb vier dagen geleden een beugel laten plaatsen, waar ik anderhalf jaar keihard voor heb gespaard. Als ik rekening houd met de behandelingen die gaan komen, blijft er niet veel over.”

Hoeveel spaar je per maand?

„Helaas heb ik geen ruimte om te sparen. Ik huur een ieniemienie-studio van 18 m2, die ook nog eens lek is en geen wasmachine heeft. Na mijn huur van 1000 euro, de wasserette en andere vaste lasten is er heel weinig over om nog iets leuks voor mezelf te doen, laat staan te sparen of een hypotheek af te sluiten.”

Zou je zelf iets aan je financiële situatie kunnen veranderen?

„Ik zie veel mensen om me heen uiteindelijk kiezen voor een andere baan in een andere sector. Als ik meer wil verdienen, zou ik dat toch ook moeten doen. Onderhandelen over mijn salaris is met mijn CAO niet mogelijk.

Ik vind het moeilijk om die stap te zetten. Je hebt toch voor iets gestudeerd en een netwerk opgebouwd. Om net wat meer financiële ruimte te hebben, freelance ik nog als fotograaf naast mijn baan.

Op dit moment zit ik echter thuis, ik ben overspannen.”

Heeft de financiële stress hier een rol in gespeeld?

„Ik denk dat zowel financiële stress als werkstress hier een rol in hebben gespeeld, hoewel dat in mijn geval wellicht een beetje hetzelfde is. Doordat ik amper kan rondkomen, deed ik ook nog zoveel mogelijk freelancewerk.

Ik moest als het ware kiezen tussen financiële rust en mentale rust, en ging in de enige modus die ik ken: hard werken. Het eerste wat ik afschrijf als ik druk ben, is het zorgen voor mezelf.”

Is verhuizen uit Amsterdam een optie?

„Ik ben voor mijn studie naar Amsterdam gegaan en heb er daarna ook werk gevonden. Omdat ik in het theater werk, zijn we ‘s ochtends bezig voor een voorstelling in de avond. Je maakt lange dagen, dus verhuizen is niet echt een optie.

Het is bizar dat je je uit de naad kunt werken in een stad, maar er niet zou kunnen wonen. Toch gaan we wel die kant op. Je ziet het aan mij; ik heb anderhalve baan en kan nog steeds niet sparen.

Ik zie het veel meer om me heen. De financiële markt, of eigenlijk: de hele maatschappij, lijkt uit te gaan van tweeverdieners die samenwonen.”

Vind je van jezelf dat je goed met geld kan omgaan?

„Dat vind ik lastig om te zeggen. Je zou kunnen zeggen dat ik niet goed met geld kan omgaan, anders zou ik niet in deze situatie zitten. Misschien zit er toch iets in mij waardoor ik hier ben gekomen.

Ik merk dat ik de enige ben die wat aan mijn situatie kan doen. De regering, niemand anders bekommert zich om je. Maar of ik goed met geld kan omgaan, dat weet ik gewoon niet.”

Hoe is het om de financiële tips van anderen in deze rubriek te lezen?

„Ik heb mezelf opgegeven omdat ik me niet herkende in de andere verhalen. Het is best frustrerend om te lezen dat mensen jonger dan jou 40.000 euro op hun spaarrekening hebben staan. Dan denk ik: hoe dan? Hoe is dat mogelijk?

Ik heb niet het gevoel dat ik nog ergens kan korten in wat ik aanschaf. Ik ga al naar de goedkopere supermarkt, ik koop geen kleding meer en heb bijvoorbeeld geen auto.”

Wat is jouw beste financiële tip?

„Ik heb geen financiële tip, behalve dan; ga stemmen volgende maand. Kies voor iets dat voor meer leefbaarheid zal zorgen, voor jezelf en voor een ander.”

De Spaarrekening van Daniël (41): ‘Ik werk hard, maar verdien ook goed’

Ook (anoniem) meedoen aan De Spaarrekening? Meld je aan door een mail te sturen naar [email protected] o.v.v. De Spaarrekening. Andere handige artikelen over geld & carrière vind je hier.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
De Spaarrekening van Casper (32): ‘Ik betaal 1000 euro per maand voor een lekke krappe studio’
Sluiten