Tessa Ham
Tessa Ham Geld & Carrière 20 feb 2022
Leestijd: 3 minuten

België biedt aparte 4-daagse werkweek aan: de voor- en nadelen

Een weekend van drie dagen, dat willen we allemaal wel. Maar klinkt zo’n 4-daagse werkweek je ook als muziek in de oren als het betekent dat je langere dagen gaat maken? België neemt de proef op de som.

In België krijgen mensen binnenkort de mogelijkheid om hun werkweek in te korten naar vier dagen en dat voor hetzelfde salaris. Het addertje onder het gras? Je werkt de overige dagen maar liefst 9,5 tot 10 uren. In andere woorden: je propt een fulltime werkweek in vier dagen.

In plaats van vijf dagen lang van 9.00 tot 17.00 uur te werken, werk je bijvoorbeeld vier dagen van 7.00 tot 17.00 uur. Is dat wel gezond, aardige Belgen? Dit zijn de voor- én nadelen van zo’n 4-daagse werkweek.

4-daagse werkweek in België: de voor- en nadelen

Deze voor- en nadelen zijn goed om in het achterhoofd te houden als je een verkorte werkweek met langere dagen overweegt. En ja, in Nederland kun je via de Wet flexibel werken ook zo’n 4-daagse werkweek aanvragen, al mogen werkgevers weigeren.

Voordeel: drie dagen weekend

Het grote voordeel van een 4-daagse werkweek is natuurlijk het weekend van drie dagen. Je hebt één dag meer in de week om uit te rusten, op te laden en om vrienden en familie te zien. Of om gewoon helemaal los te gaan, wat je wilt. Uit experimenten met de 4-daagse werkweek blijkt dat mensen daardoor productiever zijn op de overige dagen en bovendien gelukkiger en minder gestrest zijn.

Nadeel: je hebt ‘s avonds geen puf meer

Let op: deze experimenten zijn wel uitgevoerd met werkdagen van 8 uren. Mocht je zelf voor zo’n 4/10-werkweek kiezen, let dan goed op of je de voordelen van een weekend van drie dagen niet teniet doet, omdat je zo moe bent van je lange werkdagen. Het gevaar bestaat ook dat je ‘s avonds doordeweeks geen tijd meer hebt voor leuke dingen en dat je leven voornamelijk om het weekend gaat draaien.

Nadeel: minder productief

Meer uren in een dag proppen staat haaks op wat het nieuwe werken wordt genoemd, gebaseerd op productiviteit. Je kunt niet 10 uren lang geconcentreerd zijn, om over je zit- of werkhouding maar te zwijgen. Uit onderzoek blijkt dat werkdagen van 5 uren het meest productief zijn.

Voordeel: dag minder reizen

Voor mensen die moeten reizen naar werk, en dan vooral ook de mensen die een langere afstand afleggen, kan een 4-daagse werkweek fijn zijn, omdat ze een dag minder tijd kwijt zijn aan reizen. Je gebruikt je tijd als het ware efficiënter.

Nadeel: het moet wel kunnen met het werk dat je doet

Of zo’n kortere werkweek met langere dagen een optie is, ligt vaak aan het werk dat je doet. Zo is het met fysiek zwaar werk waarschijnlijk geen goed idee om nog twee uur aan je werkdagen vast te plakken. Maar ook als je een kantoorbaan hebt, moet het maar net kunnen, bijvoorbeeld door het vele klantcontact dat je hebt (dat wel tussen 9 en 5 plaatsvindt).

Oordeel zelf

Of een 4-daagse werkweek met dagen van tien uur (of negen uur, als je 36 uur per week werkt) een goed idee is, weet eigenlijk alleen jij. Waar sommige mensen zulke lange dagen heel goed trekken, merken anderen na een half jaar toch dat het te vermoeiend is.

Wil je het uitproberen? Dan kun je dat dankzij de Wet flexibel werken zeker bij je baas aanvragen, mits je tenminste langer dan een half jaar in dienst bent. Dit wil niet zeggen dat je baas ook akkoord moet gaan, maar wel dat hij of zij goede redenen moet geven als je verzoek wordt afgekeurd.

Wil je meer lezen over carrière (en geld)? Kijk dan eens hier.

Dit artikel verscheen ook bij Metro’s collega’s van Manners.

‘Ik wil af en toe blijven thuiswerken, maar mijn baas wil dit niet’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.