Manners.nl
Manners.nl Geld & Carrière 26 jan 2022
Leestijd: 1 minuut

Je kunt The Beatles nu kopen als crypto: dit is hoe het zit

Alles wordt crypto, inclusief de ooit zo lekker analoge popcultuur. Zo werd eerder deze week nog de eerste Pulp Fiction-NFT verkocht voor 1,1 miljoen dollar. Nu gaat de zoon van John Lennon met The Beatles aan de haal.

NFT staat voor non-fungible token. Dat is een niet-vervangbare token, ondersteund door blockchain-technologie, waarop ook bijvoorbeeld de crypto is gebaseerd. Aan het unieke stukje code op internet is een werk gekoppeld. Dat kan (digitale) kunst zijn, een videofragment of andere creatieve uitingen. De koper krijgt de rechten over het betreffende kunstwerk. Ter illustratie: deze simpele JPG-collage van Beeple leverde 69,3 miljoen dollar op.

The Beatles als crypto

De oudste zoon van John Lennon, Julian, gaat een reeks spullen van zijn vader uit zijn persoonlijke verzameling digitaliseren en verkopen als non-fungible tokens (NFT’s). Ook memorabilia van The Beatles gaan op deze manier onder de digitale hamer. De crypto-veiling vindt plaats op 7 februari. Hiermee biedt Julian naar eigen zeggen fans van The Beatles de kans om „een stuk muziekgeschiedenis” te bezitten.

Zo kunnen fans gedigitaliseerde notities van Paul McCartney voor het nummer Hey Jude kopen. Het startbedrag voor deze NFT staat op 30.000 dollar (26.500 euro). Andere items die worden geveild zijn onder andere een jas die John Lennon droeg in de film Magical Mystery Tour, een Gibson Les Paul-gitaar die Julian van zijn vader kreeg en een zwarte cape die de in 1980 doodgeschoten muzikant droeg in de film Help!. Al deze items van The Beatles zijn te koop als „audiovisueel verzamelobject”.

Een deel van de NFT-opbrengst gaat naar het goede doel dat Julian heeft opgericht, de White Feather Foundation.

Dit artikel verscheen eerder bij onze collega’s van Manners.nl.

Grootste stijging huizen-prijzen in 40 jaar: nu kopen of wachten?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Je kunt The Beatles nu kopen als crypto: dit is hoe het zit
Sluiten