Tessa Ham
Tessa Ham Geld & carrière 1 nov 2021
Leestijd: 4 minuten

De Spaarrekening van Alex (26): ‘Ik gebruik een zero based-budget’

Hoeveel geld staat er op je spaarrekening? Dat vragen we iedere week aan een andere Nederlander. Want hoewel we steeds meer praten over geld, hebben we het nooit over hoeveel we precies verdienen en sparen. Deze week: Alex (26). Hij werkt met een zero based-budget.

Functie: werkt bij een bank
Netto salaris: 1.850 euro (voor 36 uur in de week)

De Spaarrekening van Alex

Vertel, hoeveel staat er op je spaarrekening?

„Er staat ongeveer 12.000 euro op mijn spaarrekening. Sinds kort beleg ik ook elke maand. Op die rekening staat nu 1.100 euro.”

Ben je daar blij mee?

„Het mag natuurlijk altijd meer zijn, maar het is wel een mooi bedrag.”

Hoeveel spaar je per maand?

„Ik spaar elke maand 250 euro voor mijn potje ‘toekomst’ en stort iedere maand 60 euro naar mijn beleggingsrekening, waar ik af en toe een fonds van koop. Daarnaast werk ik met een – bijna – zero based-budget. Zodra mijn salaris binnenkomt, verdeel ik dat, op een paar tientjes na, over verschillende spaarpotjes. Naast het potje toekomst heb ik ook nood, horeca, kleding, elektronica, verzorging en vakantie.

Ik heb één aanpassing gemaakt op de zero based budget-methode: voor elk potje heb ik een doelbedrag bepaald. Zodra één van de potjes ‘vol’ is, verdeel ik het bedrag dat ik elke maand daarin zou storen evenredig over de andere potjes.”

Hoe heb je bepaald hoeveel er naar elk potje gaat?

„Dat is een beetje nattevingerwerk geweest, maar ik heb daarbij wel gekeken naar mijn uitgavenpatroon. Ik geef bijvoorbeeld bijna nooit geld uit aan kleding, maar houd er wel van om uit eten te gaan. Mijn horeca-potje heeft dan ook een groter doelbedrag dan die voor kleding.”

Haal je wel eens geld van de spaarrekening?

„Ja, maar dat is dus ook de bedoeling. Als ik geld uitgeef aan een etentje of nieuw kledingstuk, haal ik dat dus uit dat specifieke potje.”

Waarom heb je voor deze manier van sparen gekozen?

„Allereerst omdat ik zo heel goed overzicht houd over mijn financiën. Maar ook omdat ik op deze manier minder snel geld uitgeef. Iedere keer dat je iets wil kopen, moet je een extra handeling doen, namelijk geld overmaken van je potje naar je lopende rekening. Zo maak ik de drempel om uit te geven hoger voor mezelf; ik denk er nog een tweede keer over na.”

Vind je van jezelf dat je goed met geld kan omgaan?

„Over het algemeen wel, ik vind dat ik heel bewust mijn geld uitgeef. Sparen is voor mij heel belangrijk, maar het moet ook leuk blijven. Ik wil me niet schuldig voelen als ik geld uitgeef en op deze manier bereik ik dat.

Ik heb echt niet altijd goed met geld kunnen omgaan, hoor. Dat is pas gekomen toen ik uit huis ging. Dan móet je wel letten op hoeveel je uitgeeft. Ik ben toen een Excel-sheet gaan maken met mijn uitgaven en zo is het balletje gaan rollen.”

Wat zou je nog aan je financiële situatie willen veranderen?

„Ik zou wel meer geld willen verdienen, maar dat is natuurlijk makkelijker gezegd dan gedaan. Ik ben daar wel naartoe aan het werken doordat ik pas geleden van baan ben veranderd, naar een hele andere sector.

Geld was niet de belangrijkste reden, dat was de uitdaging. Ik verdien nu bijvoorbeeld hetzelfde als voorheen, maar werk vier uur minder per week. Deze sector heeft meer toekomstperspectief. Dat ik kan blijven groeien in mijn werk, betekent ook dat er meer mogelijkheden zijn om in salaris te groeien.”

Wat is je beste spaartip?

„Even goed kijken waar je nou eigenlijk geld aan uitgeeft. Het zijn toch die sluip-uitgaven, zoals een coffee to go op het station en een prulletje in de winkel, die er op den duur toch inhakken.

Als je eenmaal een goed beeld over je inkomsten en uitgaven hebt, is sparen toch eigenlijk relatief makkelijk. Ik denk echt dat veel mensen sparen lastig vinden, omdat ze er weinig mee bezig zijn in het dagelijkse leven. Daardoor ga je eerder voor uitgaven op de korte termijn, dan dat je kijkt naar de lange termijn.”

De Spaarrekening van Marco (45): ‘Over 5 jaar wil ik 350.000 euro aan vermogen hebben’

Ook (anoniem) meedoen aan De Spaarrekening? Meld je aan door een mail te sturen naar [email protected] o.v.v. De Spaarrekening. Andere handige artikelen over geld & carrière vind je hier.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
De Spaarrekening van Alex (26): ‘Ik gebruik een zero based-budget’
Sluiten