Judith Tielemans
Judith Tielemans Geld & Carrière 8 nov 2021
Leestijd: 2 minuten

Meer dan 25 miljoen euro aan cryptovaluta in beslag genomen: gebruikt voor mensenhandel

Het Openbaar Ministerie, de Landelijke Recherche en de financiële opsporingsdienst FIOD hebben de afgelopen maanden beslag gelegd op meer dan 25 miljoen euro aan cryptovaluta in een witwasonderzoek. De diensten hebben van tientallen verdachten de wallets, digitale portemonnees, van onder meer bitcoin en ethereum in beslag genomen.

Omdat bezit en gebruik van het digitale geld anoniem kan, is van niet alle verdachten de identiteit bekend. Ze komen zowel uit Nederland als het buitenland. Er zijn nog geen aanhoudingen verricht. Aan buitenlandse autoriteiten wordt gevraagd de verdachten, zodra zij in beeld zijn, over te dragen aan Nederland.

Cryptovaluta gebruikt voor drugs- en mensenhandel, fraude en belastingontduiking

Het onderzoek en de aanhoudingen zijn in samenwerking met de verschillende crypto-exchanges in binnen- en buitenland verricht. Daartoe zijn de diensten volgens de Nederlandse wet verplicht.

Vanwege het anonieme karakter van cryptovaluta worden die veel gebruikt als betaalmiddel voor verschillende soorten criminaliteit. Een woordvoerster van het OM wilde vanwege het lopende onderzoek niet specificeren waarvoor de verdachten het geld gebruikten. Als voorbeeld noemt het OM dat het digitale geld wordt gebruikt voor onder meer drugs- en mensenhandel, fraude en belastingontduiking. De waarde van de wallets waarop beslag is gelegd, belandt uiteindelijk in de staatskas.

Je hoeft niet eerst langs een tussenpersoon om te handelen in crypto, want de digitale munten werken zonder centrale bank of beheerder. Dat wordt gezien als een groot voordeel, maar het kan ook tot gevaarlijke situaties leiden, omdat er geen toezicht op de munt staat. Mensen kunnen hierdoor snel hun geld kwijtraken. Maar voor criminelen is de munt ook ideaal om bijvoorbeeld drugs te kopen of belasting te ontduiken. Het Centraal Planbureau (CPB) denkt dat de markt rondom digitale munten in gaat storten en roept het kabinet het digitale betaalsysteem te verbieden.

Ban op crypto zou innovatieve sectoren in de weg zitten

Dat vindt het Metro-panel een slecht idee. Zo stelt Teunis Brosens, econoom en cryptospecialist, dat „we hier niet China zijn, met een grote firewall om ons internet. Sowieso is het daarom moeilijk om dingen die op het internet gebeuren te verbieden.” Daar voegt Peter Slagter, oprichter van LekkerCryptisch.nl, aan toe dat „een ban op cryptovaluta een van de meest innovatieve sectoren in de weg gaat zitten”. Ook vindt hij een verbod op cryptovaluta gênant: volgens hem zet je jezelf daarmee voor schut op het wereldtoneel. Wel zegt hij dat er nog een hoop stappen te maken zijn rondom de veiligheid van de digitale munt. „Voor alle financiële producten zijn nog flinke stappen te maken in de consumentenbescherming.”

Videoland-docu Cryptokoorts: is dat ook iets voor de totale bitcoin-leek?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.