Tessa Ham
Tessa Ham Geld & Carrière 30 sep 2021
Leestijd: 3 minuten

De Spaarrekening van Pieter (36): ‘Ik heb geen spaargeld, maar beleg mijn vermogen’

Hoeveel geld staat er op je spaarrekening? Dat vragen we iedere week aan een andere Nederlander. Want hoewel we steeds meer praten over geld, hebben we het nooit over hoeveel we precies verdienen en sparen. Deze week: Pieter (36), die geen spaarrekening heeft, maar zijn beleggingen beschouwt als vervanging daarvan.

Functie: Product owner (software ontwikkeling)
Netto salaris: 2.300 euro per maand (+ 900 euro aan extra inkomsten uit kamerverhuur en rente op cryptomunten)

De Spaarrekening van Pieter

Vertel, hoeveel staat er op je spaarrekening?

„Ik heb geen spaarrekening, maar ik beschouw mijn aandelenportefeuille van rond de 40.000 euro en mijn cryptoportefeuille van rond de 100.000 euro als vervanging daarvan.”

Ben je daar blij mee?

„Ik ben erg blij met dit opgebouwde vermogen, aangezien ik dit in een jaar of zes met wat geluk vanaf nul heb kunnen opbouwen. Ik hoop op dit vermogen een goed jaarlijks rendement te kunnen behalen, zodat ik over een jaar of tien financieel onafhankelijk kan zijn.”

Hoeveel spaar je per maand?

„Ik spaar nu vrijwel niets per maand, behalve de rente op mijn crypto die ik herinvesteer.”

Waarom kies je ervoor om te beleggen in plaats van te sparen?

„Naar mijn mening is het zonde om geld op een bankrekening te laten staan. Op die manier verlies je gegarandeerd twee procent aan koopkracht per jaar. Ik beleg vrij risicovol, omdat ik geloof in crypto en aandelen voor de lange termijn.

Ik besef dat ik ook zomaar de helft van mijn belegde geld kan kwijtraken, maar daartegenover staat ook een kans op mooie winsten. Ook binnen de crypto en binnen de aandelen zijn er daarnaast manieren om het risico enigszins te spreiden.”

Hoe pak je het aan als je een grote aankoop wil doen?

„Als ik een grote aankoop wil doen waarvoor niet genoeg op mijn lopende rekening staat, verkoop ik wat crypto of aandelen. Dat geld staat dan binnen enkele dagen op mijn rekening. Als ik het geld sneller nodig heb, gebruik ik mijn creditcard.”

Wat zou je nog aan je financiële situatie willen veranderen?

„Ik wil het risico dat ik loop met mijn beleggingen beter spreiden naarmate ik dichter bij mijn doel kom. Dat wil ik doen door wat cryptomunten te verkopen en in plaats daarvan ETF’s (aandelenfondsen) te kopen, gericht op vastgoed of grondstoffen. Verder wil ik maandelijks extra geld inleggen om mijn doel sneller te kunnen bereiken.”

Bij welk doelbedrag ben je financieel onafhankelijk?

„Het doelbedrag dat ik voor mezelf heb bedacht om financieel onafhankelijk te zijn is 600.000 euro. Ik heb ook nog 115.000 euro aan overwaarde op mijn appartement en daarmee zit ik nu dus ongeveer op veertig procent van dat doel. Ik hoop de komende jaren zo’n 1.000 euro per maand extra te kunnen beleggen, en dan door de combinatie van rendement en extra inleg in een jaar of tien mijn doel te kunnen bereiken.”

Wat is je beste tip op het gebied van financiën?

„Ik zie veel mensen om me heen die een overvolle spaarrekening hebben. Toen je daarover nog een mooie rente kreeg was dit logisch, maar nu vind ik dat zo jammer van de gemiste kans. Op de lange termijn kan het veel geld schelen. Doe wat onderzoek en begin met beleggen, dat is tegenwoordig best gemakkelijk.”

Ook (anoniem) meedoen aan De Spaarrekening? Meld je aan door een mail te sturen naar [email protected] o.v.v. De Spaarrekening. Andere handige artikelen over geld & carrière vind je hier.

De Spaarrekening van Gerard (53): ‘Sparen gaat beter nu de kinderen uit huis zijn’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.