Tessa Ham
Tessa Ham Geld & Carrière 23 sep 2021
Leestijd: 2 minuten

De Spaarrekening van Gerard (53): ‘Sparen gaat beter nu de kinderen uit huis zijn’

Hoeveel geld staat er op je spaarrekening? Dat vragen we iedere week aan een andere Nederlander. Want hoewel we steeds meer praten over geld, hebben we het nooit over hoeveel we precies verdienen en sparen. Deze week: Gerard (53), die met veel verschillende potjes werkt.

Functie: Senior projectleider
Netto salaris: 3.215 euro

De Spaarrekening van Gerard

Vertel, hoeveel staat er op je spaarrekening?

„In totaal staat er 29.960 euro op de bank. We hebben ook nog wat contant, voor als de pin het niet doet en we toch nog wat willen eten.”

In totaal?

„Ik heb meerdere spaarrekeningen. Het zijn allemaal potjes met een doel. Ik heb bijvoorbeeld een potje om mijn eigen risico voor mijn zorgverzekering te kunnen betalen als dat nodig is. Ik heb een potje voor reparaties aan onze auto en om te sparen voor een ‘nieuwe’ auto. Maar ook een potje voor onzekere tijden, om een aantal voorbeelden te noemen.”

Ben je blij met dat bedrag?

„​​Ik word niet gelukkig van getallen op mijn bankafschrift, dus blij kun je het niet noemen. Het is wel een prettig gevoel dat je wat financiële armslag hebt als het allemaal op hetzelfde moment misgaat.”

Hoeveel spaar je per maand?

„Ik spaar ongeveer 1.000 euro per maand. Dat is wat we gemiddeld over hebben na aftrek van vaste lasten en boodschappen.”

Haal je wel eens geld van je spaarrekening?

„Ja regelmatig, als we een bijzondere uitgave doen.”

Heb je altijd al goed kunnen sparen?

„In het begin verdiende ik minder en gingen we minder bewust met geld om. Toen was sparen meer uitzondering dan regel. Nu de kinderen de deur uit zijn, gaat het sparen beter.”

Wat zou je nog aan je financiële situatie willen verbeteren?

„Niets. Ik maak me wel zorgen over eventuele inflatie, dat we uiteindelijk minder kunnen met het geld dat we gespaard hebben. Daar kan ik nu niets aan veranderen.”

Wat is je beste spaartip?

„Zorg dat je weet welke risico’s je financieel kunt lopen en probeer daar eerst geld voor apart te zetten. Ook als dat betekent dat je een tijdje niet zoveel zou kunnen consumeren als je van plan was.”

Ook (anoniem) meedoen aan De Spaarrekening? Meld je aan door een mail te sturen naar [email protected] o.v.v. De Spaarrekening. Andere handige artikelen over geld & carrière vind je hier.

https://www.metronieuws.nl/geld-carriere/2021/09/de-spaarrekening-jan-26/

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.