Marijn van den Berge
Marijn van den Berge Geld & Carrière 28 jun 2021
Leestijd: 2 minuten

FNV vernietigend in rapport; er moet een einde komen aan uitbuiting uitzendkrachten

Er wordt bij veel bedrijven misbruik gemaakt van uitzendkrachten. Dat zegt de FNV in het rapport ‘Vast in de draaideur’. Het rapport wordt maandag aan leden van de Tweede Kamer aangeboden.

In het rapport worden onder meer grote bedrijven als Philips, KLM en PostNL op de korrel genomen. Maar ook veel andere bedrijven maken zich schuldig aan het aan het lijntje houden van uitzendkrachten.

Arbeidsvoorwaarden uitzendkrachten

Veel grote bedrijven gebruiken deze uitzendkrachten om kosten te drukken. Velen werken wel gewoon full-time bij een bedrijf, maar hebben een uitzendcontract. Dat betekent dat ze van de ene op de andere dag ‘ontslagen’ kunnen worden.

Uitzendkrachten verdienen echter ook veel minder dan collega’s met een vast contract, stelt het FNV. Zo zouden uitzendkrachten tot wel 40 procent minder salaris krijgen voor hetzelfde werk. Door de vorm van hun contract lopen ze ook extra’s als pensioen, winstdeling en eindejaarsuitkeringen mis.

Misbruik uitzendcontract

Veel van de uitzendkrachten werken voor langere tijd full-time bij het bedrijf en hebben dan meerdere contracten, terwijl het uitzendcontract eigenlijk bedoeld is voor drukte of bij tijdelijke vervanging. Na drie tijdelijke contracten moet er een vast contract komen, of mag de arbeidskracht zes maanden lang niet voor het bedrijf werken. Veelvuldig wordt voor het laatste gekozen, om na deze zes maanden weer met dezelfde medewerker verder te gaan.

Het FNV wil dat er een einde komt aan het afschepen van medewerkers met uitzendcontracten. „Ze kunnen elke dag te horen krijgen dat ze niet meer nodig zijn en worden vervolgens ingeruild voor een andere uitzendkracht.” Dit zorgt er bijvoorbeeld voor dat een medewerker met een uitzendcontract nauwelijks kan onderhandelen over arbeidsvoorwaarden.

WW-vakantie

Ook wil het FNV dat de arbeidsvoorwaarden van uitzendkrachten hetzelfde worden als die van werknemers met een vast contract en moet er een einde komen aan de zogenaamde ‘WW-vakantie’. „Het moet niet langer lucratief zijn voor werkgevers om uitzendkrachten steeds zes maanden op WW-vakantie te sturen. Bij vast werk hoort gewoon een vaste baan.”

De vakbond wil een einde maken aan de onzekerheid van uitzendkrachten. Ook vindt het FNV dat deze krachten een flextoeslag zouden moeten krijgen. De vakbond wil dat de Tweede Kamer dit meteen meeneemt in cao’s en in het regeerakkoord. De politiek zou tot nu toe te weinig hebben gedaan met het flexwerkprobleem.

Veel jonge flexwerkers zijn financieel kwetsbaar

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.