Tessa Ham
Tessa Ham | LinkedIn Geld & carrière 28 jan 2021 / 06:01 uur

3 verstandige dingen om direct te doen als je salaris is gestort

Het einde van de maand is weer aangebroken. Voor veel mensen betekent dit dat ze hun salaris weer gestort krijgen. Maar ook: dat ze zichzelf rijk rekenen om zich vervolgens af te vragen waar al het geld eigenlijk heen is gegaan. Wil je het dit keer anders aanpakken? Door van onderstaande drie dingen een prioriteit te maken, denk je eens aan je toekomstige zelf.

Zo zal je de vicieuze cirkel doorbreken waarin je van salarisstrook naar salarisstrook leeft.

Verstandige dingen om te doen als je salaris is gestort

Het is niet gek dat je jezelf wil trakteren als je jouw salaris gestort hebt gekregen. Maar een nieuwe gadget hier en een nieuwe jas daar tikken sneller aan dan je denkt. Voor je het weet is het geld weer op en heb je er niets mee gedaan waar je in de toekomst ook iets aan hebt. Pak daarom deze drie dingen meteen op als jouw salaris is gestort.

1. Geld overmaken naar de spaarrekening

Deze voelde je natuurlijk al aankomen, maar hiermee bedoelen we ook meteen zodra je salaris is gestort. De meeste mensen willen eerst hun rekeningen betalen en gaan daarna eens kijken hoeveel er nog over is om te sparen. Maar spaarders betalen zichzelf eerst.

Hoewel het erg belangrijk is om je rekeningen te betalen, blijft het daar vaak niet bij. Mensen rekenen zich gauw rijk als hun salaris is gestort en bestellen eerder die nieuwe broek of die sushi take-away. Sluis daarom eerst een gedeelte van je salaris naar je spaarrekening.

2. Je salaris budgetteren

Oké, misschien krijg je meteen jeuk als je het woord budget hoort, maar geloof ons: zo slecht is het niet. Het betekent alleen dat je voor elke euro een bestemming bedenkt, inclusief de leuke dingen in het leven. Een budget betekent niet automatisch dat je nooit meer sushi kan bestellen bijvoorbeeld. Wel dat je van tevoren hebt nagedacht hoeveel geld je daar per maand aan wil uitgeven.

Voor veel mensen werkt het daardoor bevrijdend: je geeft jezelf juist toestemming om leuke dingen te kopen van je salaris en voelt je niet schuldig als je weer eens iets op AliExpress hebt besteld. Geen zin om hier zelf energie in te steken? Download een budget app en kijk deze maand hoeveel je in elke categorie uitgeeft. Vervolgens kun je heel gemakkelijk limieten instellen, inclusief reminders.

3. Investeer in jezelf

In je toekomstige zelf investeren is een goed ding. Dat kun je op verschillende manieren doen. Zo kun je van jouw geld meer geld maken door te beleggen of een passieve inkomstenbron op te zetten. Maar je kunt ook geld in jezelf investeren door een interessant boek te kopen of een cursus te doen. Te vaak denken we alleen aan onze huidige zelf als we ons salaris gestort krijgen. Reserveer daarom meteen als je jouw salaris hebt een bedrag dat je gaat investeren in je toekomstige zelf.

Lees ook: Deze gewoonten hebben mensen die goed zijn in geld sparen

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief! 🌐

Wil jij iedere donderdag om 16.00 uur de parels uit het Metroweb, winacties en meer fun ontvangen? 🤹‍♀️

Reageer op artikel:
3 verstandige dingen om direct te doen als je salaris is gestort
Sluiten