Metro en ANP
Metro en ANP Geld & carrière 2 okt 2020 / 16:58 uur

Topman Pieter Elbers van KLM vreest voor nog veel meer ontslagen

Topman Pieter Elbers van KLM vreest dat er een nieuwe ontslagronde nodig is bij de maatschappij, bovenop de duizenden banen die dit jaar al zijn geschrapt.

Volgens Elbers heeft de luchtvaartmaatschappij veel last van de recente toename van het aantal coronabesmettingen en de vele nieuwe beperkingen en quarantainevereisten van overheden.

„Deze ongecoördineerde aanpak van landen heeft tot veel verwarring geleid en het vertrouwen van klanten aangetast. De realiteit wijkt dus stevig af van de verwachtingen die we voor de industrie in de zomermaanden nog hadden”, stelt de KLM-baas in een bericht aan het eigen personeel.

KLM kan 1500 arbeidsplaatsen minder nodig hebben

Hoeveel banen op de tocht staan is nog niet duidelijk. Wel geeft de topman aan dat nog eens 10 procent minder vluchten zou betekenen dat KLM nog zo’n 1500 arbeidsplaatsen minder nodig heeft.

Een foto van Pieter Elbers van KLM
Pieter Elbers tijdens de presentatie van het energiezuinige vliegtuigontwerp Flying-V bij de TU Delft. Foto: ANP / Lex van Lieshout

De maatschappij kondigde in de zomer al aan circa 5000 medewerkers te ontslaan om te bezuinigen. „We houden nu dus echter rekening met nog minder productie, wat uiteindelijk directe invloed zal hebben op de hoeveelheid mensen die nodig is”, aldus Elbers.

Meer oranje vlekken, minder vliegen

Ook Jan van den Brink, vakbondsbestuurder bij FNV Grondpersoneel, maakt zich zorgen over de situatie. „Zoals het nu gaat, ziet er niet goed uit. Want hoe meer oranje vlekken op de wereldkaart, hoe minder er wordt gevlogen”, geeft hij aan. Maar de FNV’er weet ook dat de omstandigheden in de coronacrisis soms snel kunnen veranderen. „Het gaat omhoog en omlaag. We hebben met KLM afgesproken om elk half jaar opnieuw naar het scenario te kijken. Laten we eerst het volgende meetmoment afwachten.”

KLM moest gisteren nog een reorganisatieplan inleveren in Den Haag om over de volledige door de overheid beloofde miljardensteun te kunnen beschikken. Dit lukte op het nippertje. Als het personeel niet had ingestemd met loonoffers en ontslagen, was faillissement volgens minister Wopke Hoekstra van Financiën de enige andere optie geweest.

Lees ook: Rotterdam heeft allereerste fysieke Xiaomi Mi Store van de Benelux

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Topman Pieter Elbers van KLM vreest voor nog veel meer ontslagen
Sluiten