Tessa Ham
Tessa Ham Geld & carrière 26 okt 2020
Leestijd: 3 minuten

Weinig energie en onproductief? 5 manieren om jezelf weer te motiveren

Tel de onzekerheid van de coronacrisis op bij het feit dat de dagen kouder en donkerder worden, en het is niet gek dat je je de laatste tijd minder gemotiveerd en productief voelt. Maar ja, je werkzaamheden gaan natuurlijk gewoon door. Dus hoe kun je je productiviteit verhogen en jezelf motiveren als je je moe en onproductief voelt?

We verzamelden vijf tips.

1. Neem meer pauzes voor meer productiviteit

Vaak pauze nemen kan als lui aanvoelen. Zeker nu we thuiswerken bestaan er genoeg mensen die zich al schuldig voelen als ze een minuut naar buiten staren. Maar uit onderzoek blijkt juist dat het nemen van pauzes goed is voor je productiviteit. Robert Pozen is hoofddocent aan MIT en schreef het boek Extreme Productivity: Boost Your Results, Reduce Your Hours. Op Fast Company raadt hij aan om na elke 75 a 90 minuten werken een pauze van 15 minuten te houden.

Bij veel productiviteit gaat het er namelijk niet om hoeveel uren je werkt, maar hoeveel je gedaan krijgt in de tijd dat je werkt.

2. Ga naar buiten

Een dagelijkse dosis natuurlijk licht is essentieel voor ons energieniveau, omdat dit de productie van melatonine onderdrukt (het hormoon dat je lichaam vertelt dat het moet voorbereiden op de nacht) en je alertheid kan verhogen. Bovendien zorgt de frisse lucht en het strekken van de benen voor een energieboost.

Bang dat het niet in je werkdag past? Je hoeft echt niet uren weg te gaan. Een blokje om voor je werk, in je pauze en/of aan het einde van je werkdag maakt al een wereld van verschil. Kijk ook of video meetings geen belletjes kunnen worden, waarbij je ondertussen de benen kunt strekken.

3. Maak een playlist

We hebben allemaal wel van die nummers waardoor ons humeur meteen verbetert. Nummers waarvan je voet automatisch op de maat gaat tikken. Speur Spotify af of maak je eigen playlist met alleen van dit soort ‘power’-nummers. Je kunt juist ook een playlist maken, of opzoeken, die je beter helpt te focussen. Zodra je je koptelefoon opzet en die playlist aanzet, geef je een seintje aan je brein: het is tijd om te werken.

4. Vink kleine taakjes af van je to-do list

Een lange to-do list kan zo overweldigend voelen dat je niet weet waar je in hemelsnaam moet beginnen. Om dat ontmoedigde gevoel te voorkomen kun je met jezelf afspreken om de taken te doen die niet langer dan twee minuten duren. Je zal zien dat zodra je weer begint af te vinken, je weer gemotiveerd wordt om die to-do list te tackelen en je productiviteit toeneemt.

Werkt deze tactiek niet voldoende? Kijk dan ook of je de grote taken op je lijstje in kleinere behapbare taken kunt verdelen.

5. Beweeg

Als stress ervoor zorgt dat je geen energie hebt en je dus niet productief voelt, zal sporten je helpen om je zorgen even los te laten. Het is vast geen nieuws voor je dat er endorfine vrijkomt als je sport en die kan je op dit moment goed gebruiken.

Zorg wel dat je een sport vindt die je echt leuk vindt en sleep jezelf niet naar de sportschool als je daar eigenlijk niet gelukkig van wordt. Wat dacht je van een dans work-out op YouTube? Of geef het hardlopen een kans, terwijl je ondertussen luistert naar een interessante podcast.

Accepteer dat je een mindere dag of week hebt

Werken bovenstaande tips niet? Weet dan dat het oké is om een mindere dag, week of zelfs weken te hebben. Dat is waarschijnlijk niet wat je wil horen, maar het is eigenlijk heel gek dat we van onszelf verwachten altijd net zo productief te zijn. In werkelijkheid hangt je productiviteit van heel veel factoren af, van je slaapkwaliteit tot, in het geval van vrouwen, je menstruatiecyclus. En ook de onzekerheid van de pandemie kan een grote reden zijn waarom je je minder goed kunt concentreren.

Hoe hard je ook werkt, er zullen altijd dagen zijn waarop het minder gaat. Zorg dan dat je bovenstaande tips opvolgt, je rust pakt en op tijd naar bed gaat, zodat je er morgen weer tegenaan kunt gaan.

Waarom je voor je gezondheid en je carrière het best al je vakantiedagen kan opnemen

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Weinig energie en onproductief? 5 manieren om jezelf weer te motiveren
Sluiten