Metro
Metro Geld & carrière 3 sep 2020 / 16:47 uur

Tientallen studenten Rotterdam spiekten tijdens onlinetentamens

Spieken in tijden van corona: de antwoorden in je mondkap schrijven, óf via een chatgroep. In Rotterdam hebben minimaal vijftig studenten elkaar tijdens de tentamenperiode in juni een digitaal handje geholpen bij het maken van tentamens.

Via een chatgroep in de mobiele app Viber wisselde een deel van die studenten zelfs tijdens zeven tentamens informatie uit.

Het gaat om tentamens van het eerste jaar International Business Administration tussen 8 juni en 3 juli. De chatgroep werd op 6 juni opgericht. Volgens voorzitter van de examencommissie Lucas Meijs „overduidelijk” met het doel om elkaar te helpen tijdens de tentamens, schrijft studentenblad Erasmus Magazine.

Verwijdering studenten

Viber is een op Whatsapp lijkende app die vooral populair is in Oost-Europa, het Midden-Oosten en sommige delen van Azië. In de groep waren voor zover bekend 83 leden actief, maar van vijftig kon de identiteit worden achterhaald, vertelt Meijs. Voor 22 gebruikers van de groep blijft het bij een berisping. Ze hebben niet actief deelgenomen aan de chat. Bij zestien studenten zijn tentamenuitslagen geschrapt. Zij moeten het vak komend collegejaar opnieuw volgen. Tien anderen mogen geen onlinetentamens meer maken. De examencommissie raadt aan om enkele studenten te verwijderen, maar daarover moet de rector de knoop doorhakken.

 

Lees hier waarom Disneyland Parijs nogal baalt van YouTuber Gio uit Rotterdam

Fysieke tentamens niet mogelijk

De opleiding telt ongeveer vijfhonderd studenten. Ongeveer de helft van hen komt uit Nederland, de andere helft uit andere landen. „Fysieke tentamens op de campus waren niet mogelijk. Bovendien waren veel studenten teruggegaan naar hun eigen land. En als je vijfhonderd studenten met voldoende afstand wilt tentamineren, pas je zelfs niet in Ahoy. Dan moet je kijken wat voor examens je dan gaat doen”, licht een woordvoerster toe. Bij sommige tentamens moesten studenten een essay schrijven, waarbij ze internet mochten gebruiken om informatie op te zoeken, maar volgens de opleiding lukte dat niet bij elke toets.

De technologie bestaat om digitaal toezicht te houden op studenten tijdens een onlinetentamen, maar „niet voor de aantallen studenten waar wij mee te maken hebben, dat controlemechanisme was technisch niet mogelijk.” De instelling verwacht dat tentamens ook de komende tijd nog online moeten worden afgenomen, maar denkt dat de technologie voor toezicht inmiddels goed genoeg is om herhaling te voorkomen.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Tientallen studenten Rotterdam spiekten tijdens onlinetentamens
Sluiten