Erik Jonk
Erik Jonk | LinkedIn Geld & carrière 4 sep 2020 / 08:56 uur

Scholieren hebben meer geld: ‘Maar we komen nog steeds tekort’

„Maaaam, paaaap, mag ik geeeeeld?” Je hoort het tieners vragen of herinnert je zelf je vroegere vraag nog wel. Scholieren zijn de laatste jaren echter rijker geworden. Maar genoeg geld hebben ze nog niet, vinden ze.

De inkomsten van scholieren zijn hoger, ouders betalen meer en toch vindt meer dan de helft van de Nederlandse scholieren dat ze geld tekortkomen. Dat staat vandaag in het Scholierenonderzoek 2020 van het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting (Nibud).

Scholieren rijker dan in 2016

Het instituut onderzocht voor de veertiende keer hoe scholieren in het voortgezet onderwijs omgaan met geld. Ook in 2016 zag het Nibud dat ouders veel uitgaven van hun kinderen voor hun rekening namen. In de afgelopen vier jaar is dit toegenomen. Hierdoor hoeven scholieren niet meer rond te komen van alleen hun eigen inkomsten. „Leren hoe je moet rondkomen van een bepaald budget is een voorwaarde om later betalingsproblemen te kunnen voorkomen”, zegt Nibud-directeur Arjan Vliegenthart.

Inkomsten en uitgaven

Gemiddeld bedragen de inkomsten van scholieren maandelijks 147 euro, een stijging van 35 euro vergeleken met 2016. Net als toen krijgt bijna 90 procent van de scholieren zakgeld, wel krijgen ze nu iets meer. Het percentage scholieren dat kleedgeld krijgt, is gestegen van 38 naar 50 procent. Aan bijbaantjes besteden scholieren nu een uur per week meer. Snoep en snacks blijven populaire uitgavenposten: driekwart van de scholieren geeft hier geld aan uit.

Het meeste geld geven scholieren uit aan kleding en schoenen (gemiddeld 48 euro per maand). Het percentage ouders dat de kosten hiervoor volledig betaalt, is afgenomen. Wat betreft bijvoorbeeld dagjes uit, telefoon en vakantie is het aandeel ouders dat alles betaalt, juist toegenomen.

Scholieren: ‘We hebben te weinig!’

Toch vindt meer dan de helft van de scholieren dat zij geld tekortkomen. Scholieren tot en met 16 jaar ervaren vaker een tekort dan de 17- en 18-jarigen, die over het algemeen hogere inkomsten hebben. 43 procent van hen vraagt bij een tekort extra geld aan de ouders. Het percentage scholieren dat zich zou schamen voor het hebben van schulden is gestegen, van 45 naar 58 procent. Een meerderheid van de scholieren vindt dat zij goed met geld om kunnen gaan. Dit percentage is echter wel gedaald: van 62 procent in 2016 naar 56 procent nu.

Iemand geeft een origamiboompje water met geld

Gefrustreerd door sociale media

Dat sociale media invloed hebben op de manier waarop kinderen en jongeren met geld omgaan, ziet Nibud-hoogleraar Wilco van Dijk (Universiteit Leiden). „Het geldtekort zit niet zozeer in de portemonnee, maar vooral tussen de oren”, zegt Van Dijk. „Jongeren kijken naar wat anderen doen en willen ook doen wat anderen doen. Als het dagelijks lijkt alsof anderen meer geld kunnen uitgeven dan jij, frustreert dat.”

Lees ook: Nibud waarschuwt ons voor impulsaankopen

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Scholieren hebben meer geld: ‘Maar we komen nog steeds tekort’
Sluiten