Amarins de Boer
Amarins de Boer Geld & carrière 16 apr 2019

Bedrijfscultuur speelt bij man grote rol bij verlof

Maar weinig mannen kiezen voor ouderschapsverlof, een periode waarbij je onbetaald vrij krijgt om voor je kind(eren) te zorgen. Werken mannen met veel vrouwen, of neemt de baas ook verlof, dan doen mannen dit vaker.

Vaders die ouderschapsverlof opnemen, is niet gebruikelijk, blijkt uit recent onderzoek van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Slechts elf procent van de vaders neemt ouderschapsverlof op, een periode waarbij werknemers tijdelijk minder werken om zo voor de kinderen te kunnen zorgen.

Carrière

Hoewel overheden en organisaties vaak verschillende verlofregelingen hebben om ook mannen vaker ouderschapsverlof te laten nemen, betekent dit niet automatisch dat er ook gebruik van wordt gemaakt. Vaak speelt de bedrijfscultuur een rol, zegt socioloog Leonie van Breeschoten. Zij deed onderzoek naar waarom ouders wel of niet gebruik maken van verlofregelingen. „Mannen zijn dan bang dat ze geen promotie maken of dat verlof opnemen slecht is voor hun carrière.”

Mannen laten zich leiden door de cultuur op het werk, zegt Van Breeschoten. „Als mannen in een omgeving werken met veel vrouwen, zijn zij eerder geneigd verlof op te nemen voor de kinderen. Dat komt waarschijnlijk doordat verlof opnemen dan vaak beter is geregeld. Er is meer druk van vrouwen op het verlofbeleid, en mannen profiteren daarvan. Daarnaast is de organisatiecultuur in een bedrijf met veel vrouwen waarschijnlijk ook familie-vriendelijker.”

Vriendengroep

Kersverse vader Thomas Bongers (28) herkent zich hierin. Hij werkt als chef-kok in het onderwijs en heeft veel vrouwelijke collega’s. Bongers koos – naast de week vaderschapsverlof die hij kreeg – voor een week ouderschapsverlof. „Bij ons in de vriendengroep is het niet gebruikelijk”, zegt hij. „Maar ik wilde het wel. Het was mijn eerste, daar wilde ik van genieten. En bovendien wilde ik ook mijn vrouw ontlasten.”

Een andere factor die een rol speelt bij het opnemen van verlof, is de baas. Als de baas verlof neemt, doen mannen dit ook vaker, zegt Van Breeschoten. „Dat komt enerzijds doordat zij een voorbeeldfunctie hebben. En daarnaast: als een manager weet hoe fijn het is, stimuleert hij het eerder bij zijn werknemers.”

Vrouwen

De organisatiecultuur lijkt trouwens geen rol te spelen bij vrouwen, benadrukt de socioloog. „Zij kiezen vaak voor een baan die ze kunnen combineren met hun gezin. Voor mannen werkt het andersom: voor hen staat de carrière vaker op één.”

Als het om gaat om vaderschapsverlof en ouderschapsverlof, zegt Van Breeschoten, loopt Nederland ver achter op andere Europese landen. „De Europese Unie wil dat er twee maanden betaald ouderschapsverlof komt. Nederland was daarin de dwarslegger. Dat is tekenend, omdat we een progressief land zijn.”

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Bedrijfscultuur speelt bij man grote rol bij verlof
Sluiten