Redactie Metro
Redactie Metro Geld & carrière 15 nov 2018
Leestijd: 1 minuut

Groei UvA en Erasmus gaat ten koste van de kwaliteit

De groei van het aantal studenten bij de Universiteit van Amsterdam (UvA) en de Erasmus Universiteit Rotterdam (EUR) leidt tot verlies van kwaliteit van het onderwijs.

Bedrijfskunde en rechten

Dat staat in de Keuzegids Universiteiten 2019, waarin de universitaire opleidingen in Nederland onder de loep worden genomen. De UvA en de EUR zijn het afgelopen jaar uitgegroeid naar meer dan 7000 eerstejaars. In Rotterdam zijn vooral de opleidingen bedrijfskunde en rechtsgeleerdheid gegroeid.

Economie en bedrijfskunde tellen bij de UvA en de EUR ruim 800 eerstejaars. „Die massaliteit komt de onderwijskwaliteit niet ten goede. Bij rechten in Rotterdam schieten vooral faciliteiten zoals onderwijsruimtes tekort. Economie bij de UvA is te weinig praktijkgericht en bij bedrijfskunde moet de toetsing echt beter", stelt de gids.

Wel kwaliteit

Ook de universiteiten in Wageningen en Groningen zijn gegroeid, maar daar blijft de kwaliteit van het onderwijs wel gegarandeerd, concludeert de keuzegids.

De Keuzegids Universiteiten telt dit jaar 71 topopleidingen en is gebaseerd op de meest actuele gegevens over toelatingseisen, arbeidsmarkt, studiesucces en onderwijskwaliteit.

De gids wordt gemaakt door een onafhankelijke redactie zonder sponsoring door bedrijven, instellingen of de overheid. De gids maakt onder meer gebruik van de Nationale Studenten Enquête (NSE) die elk jaar door studenten wordt ingevuld.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Groei UvA en Erasmus gaat ten koste van de kwaliteit
Sluiten