Amarins de Boer
Amarins de Boer | LinkedIn Geld & carrière 27 nov 2018 / 11:34 uur

Ex-profvoetballer: Ik dacht dat m’n geld niet op kon

Het betaalgedrag van Nederlandse jongeren is zorgwekkend. Dat vindt incassobureau Intrum, dat onderzoek deed naar betaalgedrag.

Bijna een op de drie jongeren tussen de 18 en 24 jaar heeft geen overzicht in zijn maandelijkse in- en uitgaven en heeft daardoor zijn financiën niet op orde. Een gevolg hiervan is dat bijna 60 procent van de jongeren een of meerdere rekeningen de afgelopen zes maanden te laat heeft betaald.

Social media

Daarnaast lenen jongeren makkelijk geld voor online shoppen en vakantie. Een derde van de jongeren vindt het geen probleem om spullen te kopen op krediet of met geleend geld. Dat komt onder meer door druk door social media: 37 procent van de jongeren voelt zich daardoor onder druk gezet om meer te kopen.

Schuldhulpverlener Anja Tijdhof herkent de cijfers. „Het beeld komt goed overeen met de cijfers van de afgelopen jaren. Een op de vijf Nederlanders heeft risicovolle schulden.” Jongeren met financiële problemen, komen veelal uit arme gezinnen, zegt Tijdhof. „Het is voor hen moeilijk dan extra moeilijk om zelf een goede start te maken.”

Carrière

Dat was ook het geval voor Melvin Kolf (32) uit Arnhem. Hij is opgegroeid in een gebroken gezin en heeft armoede van dichtbij meegemaakt. Maar hij had geluk: zijn voetbaltalent zorgde ervoor dat Kolf op zijn 22ste aan de slag mocht bij De Graafschap. „Ik leefde als profvoetballer en dacht: nu komt alles goed. Ik verdiende lekker en dacht dat mijn geld niet op kon. Ik stond immers aan de top, had een carrière, mooie auto en status.”

Maar Kolf zijn contract bij de club werd niet verlengd. Hij kwam in een zwart gat terecht. „Ik had niets meer. Geen diploma’s, geen werkervaring, geen spaargeld.”

Droom

De ex-profvoetballer besloot zijn leven te beteren. Hij nam een lening bij DUO en schreef zich in voor de mbo-opleiding sociaal cultureel werk en vervolgde die met de hbo-opleiding social work.

Ex-profvoetballer: Ik dacht dat m'n geld niet op kon
Melvin Kolf werkt in de Arnhemse wijk Presikhaaf en helpt jongeren.

Een paar jaar geleden besloot hij een eigen jongerenproject op te zetten in de Arnhemse wijk Presikhaaf, een wijk die veel armoede kent. „Dat is altijd mijn droom geweest”, vervolgt hij. Het project is simpel: Kolf zet zich vol in voor gratis huiswerkbegeleiding, zodat de jongeren later kans hebben op een goede opleiding en daardoor minder snel zullen lenen.

Rolmodel

Kolf zet zich in voor twee doelgroepen: kinderen van groep 7 tot en met klas 3, en jongeren in de leeftijd van 16 tot en met 22 jaar. „De jongste doelgroep krijgt huiswerkbegeleiding en sportlessen, de oudste doelgroep geeft die lessen. De ouderen zijn de rolmodellen voor de jongsten.” Hij zwijgt even. „En ik ben blij dat ik een rolmodel voor hen allemaal mag zijn.”

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Ex-profvoetballer: Ik dacht dat m’n geld niet op kon
Sluiten