Jelmer Visser
Jelmer Visser Geld & carrière 14 okt 2018
Leestijd: 2 minuten

Gratis geld voor iedereen die vroeger bijbaantje had

Heb jij vroeger gewerkt als winkelmedewerker, dagbladbezorger of horecamedewerker? Dan bouwde je zonder het waarschijnlijk te weten een pensioen op.

Prima, niks meer aan doen en wachten tot het wordt uitbetaald wanneer je eindelijk met pensioen mag? Nou nee, per 2019 verdwijnen de zogenaamde ‘kleine pensioentjes’ namelijk. En dit geld kan jij claimen. Vulde jij vakken? Vul dan nu je zakken.

Minipensioen

Pensioenfondsen gaan per 1 januari 2019 stoppen met het beheren van afzonderlijke kleine pensioenen. Het gaat hierbij om bedragen van tussen de 2 en 474 euro per jaar. Dit bedrag gaat per 2019 in principe in een grotere algemene pot. En wat nou als het bedrag minder dan twee euro per jaar is? Dit soort mini-pensioentjes worden niet langer beheerd en dit bedrag zou sowieso naar jou overgemaakt moeten worden.

Wat gebeurt er precies met het geld in het potje? Dat hangt er vanaf, het is in principe van jou en als je niks doet komt het in je algemene pensioenpot. Handig voor later. Toch zijn er ook fondsen die het geld in eigen zak steken, dus het is belangrijk om dit even goed te controleren. Dit kan je makkelijk en snel checken met je DigID via MijnPensioenoverzicht. Weet je niet wat jouw pensioenfonds met jouw geld van plan is? Neem dan contact met ze op.

Let wel; pensioen bouw je niet met elke bijbaan op. Bij zwart werk draag je sowieso geen premie af en in sommige sectoren begint de afdracht pas vanaf een bepaalde leeftijd, dit kan bijvoorbeeld 21 of 25 jaar zijn. Parttime banen voor grote bedrijven die je als jonge twintiger had, zijn het vaakste voorzien van een klein of mini-pensioen.

Jackpot!

Gratis geld

Wat betekent dit voor mij? Ik heb bijvoorbeeld een jaar lang in een callcenter gewerkt. Hierbij heb ik een zeer bescheiden bedrag voor mijn oude dag gespaard. Er is maar liefst 92,99 euro opgebouwd. Hiermee zal ik een bedrag van 4 euro per maand bovenop mijn AOW ontvangen, toch weer een gratis magnetronmaaltijd per maand!

Het pensioenfonds waar ik bij zat heeft uit eigen initiatief contact met me opgenomen. Zij voegen het niet toe bij mijn algemene pot en hebben besloten uit te keren. Ik krijg het geld in een keer uitbetaald en het zal eind november op mijn rekening worden bijgeschreven.

Toch geldt dit niet voor elk fonds en daarom is het raadzaam om hier even goed naar te kijken. Je bent een dief van je eigen portemonnee als je het niet doet. Het is aan jou of je het geld nu wilt incasseren of dat je het eigenlijk wel best vindt om een extra appeltje voor de dorst te hebben op je oude dag.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Gratis geld voor iedereen die vroeger bijbaantje had
Sluiten