Amarins de Boer
Amarins de Boer Geld & carrière 5 sep 2018
Leestijd: 2 minuten

Werkgever: ‘Arbeidsbeperkten bieden juist voordelen’

De baankans voor mensen met een beperking is afgenomen sinds de invoering van de Participatiewet uit 2015. Terwijl die wet er juist voor zou moeten zorgen dat deze mensen sneller aan een baan kunnen komen.

Dat blijkt uit een tussenrapport van het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP). Voor de invoering van de wet kreeg de helft van de mensen die op de wachtlijst stond nog een baan in een sociale werkplaats. Sinds 2015 heeft slechts 30 procent van deze groep een baan gevonden.

Koudwatervrees

Veel organisaties zijn huiverig en kiezen daarom niet voor mensen met een beperking. Dat ziet ook Joost van der Burght (23), mededirecteur van het commerciële mediabedrijf MEO. Het bedrijf richt zich onder meer op drukwerk en online marketing en telt 35 werknemers. Ruim de helft daarvan heeft een arbeidsbeperking.

„Veel bedrijven hebben koudwatervrees”, zegt Van der Burgt, die zelf drie jaar geleden als stagiair bij het bedrijf binnenkwam. „Maar ze moeten een drempel over. Als je die eenmaal over bent, zal je zien dat het aannemen van mensen met een achterstand op de arbeidsmarkt juist heel veel voordelen met zich meebrengt.”

Zo zijn „mensen met een labeltje” enorm goed in hun werk, ziet hij. „Mensen met een geestelijke beperking zijn dan misschien minder gezellig op de vrijdagmiddagborrel, maar vaak creatiever en analytischer dan anderen. Daarnaast geeft het ons een andere kijk gegeven op bedrijfsvoering. Je leert veel meer denken in kansen.”

Werkgever: 'Arbeidsbeperkten bieden juist voordelen'
Bij het Alkmaarse bedrijf MEO werken 35 werknemers. De helft daarvan heeft een beperking. Foto: Martijn Ras.

Knuffel

„De eerste jongen die ik heb aangenomen heeft autisme”, vervolgt Van der Burght. „Hij vond het heel spannend toen hij hoorde dat hij bij ons mocht komen werken. Maar hij was ook zo dankbaar dat hij mij spontaan een knuffel gaf.” Als een werknemer met een arbeidsbeperking bij het Alkmaarse bedrijf wordt aangenomen, wordt hij of zij gezien als een volwaardige collega. „Alleen dan bouw je mensen echt op.”

„Dat we mensen als hem een baan kunnen geven, is geweldig”, vervolgt hij. „Het is mooi dat we grote klanten hebben, maar niks geeft zo’n kick als mensen met een beperking een baan aan te kunnen bieden.”

‘Wet is werk in uitvoering’

Momenteel zijn er ruim 100.000 mensen met een beperking die geen werk hebben, blijkt uit cijfers van het UWV en de gemeente. Maar mogelijk liggen de cijfers nog hoger, omdat niet alle werkzoekenden met een beperking staan ingeschreven.

Het kabinet wil dat er begin 2026 in totaal 125.000 banen zijn bijgekomen voor mensen met een arbeidsbeperking, waarvan 25.000 banen in de overheidssector.

Het is niet nodig om de Participatiewet nu te bestempelen als een wet die niet werkt, stelt het tussenrapport van het SCP. „De wet betreft werk in uitvoering.” De eindevaluatie wordt eind volgend jaar verwacht.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Werkgever: ‘Arbeidsbeperkten bieden juist voordelen’
Sluiten