Jelmer Visser
Jelmer Visser Geld & Carrière 19 jul 2018
Leestijd: 3 minuten

‘Vierdaagse fulltime werkweek beter dan vijfdaagse’

Als jij een dag minder in de week zou moeten werken voor hetzelfde salaris, zou je dat dan doen? Waarschijnlijk wel. En in Nieuw-Zeeland namen ze de proef op de som.

Een bedrijf experimenteerde met een fulltime werkweek van vier in plaats van vijf dagen en is razend enthousiast over de resultaten. De kortere werkweek was zo’n groot succes dat zij niet meer anders willen.

https://giphy.com/gifs/RkLBKuEnVJmP6

Fulltime loon

Perpetual Guardian, een bedrijf dat mensen helpt met hun testament en bezittingen, bracht onlangs de resultaten uit van het onderzoek naar de vierdaagse werkweek. Zij willen niet meer anders. De resultaten liegen er niet om, zo wordt geconcludeerd dat de werknemers productiever zijn, minder stress ervaren en er een betere werk-privé-balans op nahouden.

De medewerkers behielden wel hetzelfde loon als toen ze nog vijf dagen in de week werkten. Het experiment werd uitgevoerd in de maanden maart en april en het onderzoek werd door een extern bureau uitgevoerd.

„Het was een theorie die ik in de praktijk wilde toepassen. Ik wilde een betere werkomgeving voor mijn honderden werknemers creëren", verklaart CEO Andrew Barnes aan CNN. „Ik ben positief verrast en de resultaten zijn nog beter dan ik me ooit kon voorstellen."

Fail April Fools GIF - Find & Share on GIPHY

Positieve uitkomsten

In een enquete die vorig jaar onder het personeel werd afgenomen gaf 54 procent van hen aan dat zij er een gezonde werk-privé op na hielden. Na het experiment was dit aantal gestegen naar 78 procent. Ook bleek vier dagen werken goed te zijn voor stressreductie. Dit percentage daalde met 7 procent. Ook was er na de proef een betere saamhorigheid onder het personeel, ondanks het feit dat ze elkaar een dag minder in de week zagen.

De belangrijkste sleutel voor de succesvolle uitkomst was de open houding die het management aannam. Dit concludeert Jarrod Haar van de Auckland Universiteit van Technologie, een van de onderzoekers die de proef uitvoerde. Volgens hem kan dit experiment als voorbeeld dienen voor andere bedrijven die op een revolutionaire manier willen gaan werken.

Je zou denken dat werknemers in een vierdaagse werkweek veel minder gedaan krijgen dan wanneer ze vijf dagen zouden werken. Het onderzoek laat echter iets compleet anders zien. Het personeel van Perpetual Guardian werd juist productiever, ze zaten minder op sociale media en hingen minder rond bij de koffieautomaat en kopieermachine. Meer tijd werd besteed aan werk.

The Office Boss GIF - Find & Share on GIPHY

4 het nieuwe 5?

„Waarom betaal ik mensen eigenlijk per uur dat ze hier op het kantoor doorbrengen en niet per volbrachte taak?", vraagt directeur Barnes zich na het experiment af. Om de productiviteit nog verder te verbeteren kwamen werknemers zelf ook met ideeën. Een van deze initiatieven was het plaatsen van kleine vlaggetjes bij hun werkplek die omhoog werden gehesen als ze niet gestoord wilden worden.

Barnes heeft de vierdaagse werkweek ter goedkeuring aangeboden aan de raad van bestuur. Wat hem betreft is het een blijvertje, hij wil hiermee een voorbeeld worden voor alle andere bedrijven op de wereld.

On-the-go

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.