Sofie Smulders
Sofie Smulders Geld & carrière 7 jun 2018
Leestijd: 1 minuut

Werkstress extra gevaarlijk voor mannen met diabetes

Mannen met stressvolle banen en bepaalde gezondheidsproblemen hebben een veel hogere kans op vroegtijdig overlijden dan andere groepen.

Wetenschappers ontdekten dit door middel van een 14-jarige studie, schrijft The Guardian. Deze was gefocust op werkstress en de consequenties daarvan en dan met name voor mensen die een cardiometabole aandoening (diabetes, hartproblemen, beroertes) hebben of hebben gehad.

Werkstress

Wat is de definitie van werkstress? De onderzoekers deelden het op in werkdruk: hoe veeleisend is je baan en hoeveel controle heb je over die eisen? En hoe evenredig is de balans van inspanningen en beloningen?

De participanten moesten voorafgaand aan de studie vragen over werkstress, hun levensstijl en hun gezondheid beantwoorden. De wetenschappers hadden 100 duizend mensen met en zonder cardiometabole aandoeningen uit Finland, Frankrijk, Zweden en Groot-Brittannië geworden. Aan het eind van de studie, na veertien jaar tijd dus, waren 3,841 proefpersonen overleden.

Vroegtijdig overlijden

Hieruit trokken de wetenschappers de conclusie dat gestreste mannen met diabetes, hartproblemen of die in het verleden een beroerte hadden gehad, hebben 68 procent meer kans om vroegtijdig te overlijden.

De onderzoekers zeggen zelfs dat een hoge hoeveelheid stress op het werk voor deze groep mensen ongeveer net zo schadelijk is als roken en gevaarlijker is dan het hebben van obesitas, een hoog cholesterol, het drinken van teveel alcohol en te weinig beweging krijgen.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Werkstress extra gevaarlijk voor mannen met diabetes
Sluiten