Amarins de Boer
Amarins de Boer | LinkedIn Geld & carrière 25 mei 2018 / 13:44 uur

Steeds minder zzp’ers verzekeren zich

Een groeiend aantal zelfstandigen zonder personeel (zzp’ers) verzekert zich niet tegen arbeidsongeschiktheid. Tussen 2011 en 2016 is het aantal zelfstandigen dat zich niet indekt tegen langdurige ziekte of uitval met 135.000 mensen toegenomen.

Dat blijkt uit cijfers van het CBS. Van de 895.000 zzp’ers hadden in 2016 slechts 170.000 een arbeidsongeschiktheidsverzekering (aov), dat is zo’n 19 procent. Bij zmp’ers (zelfstandigen met personeel) ligt het aantal aov-verzekerden op bijna een derde.

Betaalbaarder en toegankelijker

Jongeren tot 25 jaar en 65-plussers zijn het minst vaak verzekerd voor arbeidsongeschiktheid (respectievelijk 7 en 1 procent). Bij oudere zelfstandigen (tussen de 45 en de 65) is het percentage verzekerden gelijk gebleven: van hen heeft circa een op de vijf een arbeidsongeschiktheidsverzekering. In fysieke beroepen, zoals de bouw en de landbouw, wordt het vaakst verzekerd.

„Deze trend baart ons zorgen", zegt Irene van Hest van FNV. Volgens de vakbond moet de zelfstandigenverzekering betaalbaarder en toegankelijker worden. „Dat kan alleen als iedereen meedoet ongeacht inkomen, opleiding of risico. Nu lopen zelfstandigen teveel het risico dat ze in de bijstand terechtkomen op het moment dat hun inkomen weg valt."

Verplicht?

Er wordt al een tijdje gesproken over de vraag of een arbeidsongeschiktheidsverzekering voor zzp’ers verplicht moet worden. Eerder dit jaar pleitte bijvoorbeeld de Belgische eurocommissaris Marianne Thyssen (Sociale Zaken) hier nog voor.

De politiek is over dit onderwerp verdeeld. Zelfstandigenorganisaties hebben erop gewezen dat veel ondernemers zelf helemaal niet zitten te wachten op allerlei vergaande verplichtingen over het aangaan van verzekeringen.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief! 🌐

Wil jij iedere donderdag om 16.00 uur de parels uit het Metroweb, winacties en meer fun ontvangen? 🤹‍♀️

Reageer op artikel:
Steeds minder zzp’ers verzekeren zich
Sluiten