Constance van Amstel
Constance van Amstel Geld & Carrière 24 mei 2018
Leestijd: 1 minuut

Paniek! Technologie zorgt voor stress op werkvloer

Op een gemiddeld kantoor is het een komen en gaan van technologische vernieuwingen zoals IT-tools, apps en andere technologische snufjes die opeens bij het werkt gebruikt dienen te worden. Een op de vijf kantoorwerknemers krijgt daar stress van. Dat blijkt uit onderzoek onder ruim 500 Nederlandse kantoormedewerkers.

Uit het onderzoek, dat werd uitgevoerd door NBPO, de Nederlandse Beroepsvereniging van Professional Organizers ervaren vooral mannen deze verhoogde werkdruk. Van hen geeft 24 procent aan er last van te hebben tegenover 17 procent van de vrouwen.

Meer werk

De NBPO vroeg de respondenten naar de hoeveelheid digitale tools waarmee gewerkt wordt. 37 procent van de ondervraagde kantoorprofessionals gebruikt 4-6 digitale tools en 28 procent gebruikt er zelfs meer dan 7. Hoewel veel digitale tools er op gericht zijn slimmer te werken, is 15 procent van de respondenten van mening dat technologische vernieuwingen tot meer werk leiden. Een van de oorzaken kan zijn, dat bijna een kwart geen training krijgt bij de lancering van een digitale innovatie.

Door onervarenheid met de tool en drukte komt bijna ene derde er bijna niet aan toe aan toe de technologische tools die hem of haar ter beschikking staan, te gebruiken. En dat is jammer, want degenen die wel met een nieuwe digitale tool aan de slag gaan, erkennen dat dit kan leiden tot positieve effecten.

Onnodig

Anke Algera, voorzitter van de NBPO maakt zich zorgen: ,,Wij vinden het signaal dat zoveel mensen stress ondervinden door digitale innovaties zorgwekkend. Het is bovendien vaak onnodig: veel stress kan voorkomen worden als zowel werkgevers als werknemers goed voorbereid zijn op technologische vernieuwingen.”

De beroepsvereniging hield het onderzoek voorafgaand aan het Congres over Duurzame Inzetbaarheid dat plaatsvindt op 31 mei a.s. Het werd uitgevoerd door bureau M-Research.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.