Redactie Metro
Redactie Metro Geld & carrière 7 apr 2018
Leestijd: 2 minuten

Zo simpel bespaarde dit stel in een jaar 19.000 euro

Als gezin met twee kinderen 19.000 euro besparen in een jaar? Olivia White lukte het. De populaire blogster uit Australië deelt vijf simpele tips op haar blog en Instagram, zodat jij het ook kunt.

Het eerste wat we gedaan hebben, is al hun uitgaven controleren, schrijft White op haar blog House of White. Ze bekeken de bankafschriften van de afgelopen drie maanden en verdeelden de kosten in vijf categorieën: eten, kinderen, ontspanning, huishouden en nutsvoorzieningen. „We concludeerden al snel dat we veel vaste lasten hadden." Onder meer abonnementen die ze al lang niet mee gebruikten, verdwenen als sneeuw voor de zon van hun rekening.

Lunches

Door de uitgaven kritisch te bekijken, ontdekte de blogster waar ze het meeste geld aan uitgaven. „Wij hadden de slechte gewoonte om verschillende keren per week naar de supermarkt te gaan. En alle lunches buiten de deur waren niet goed voor onze portemonnee!"

Dat moest dus anders. Nu doet het stel weekboodschappen. „Iedere zondag zitten we zo’n half uurtje samen om recepten voor de hele week te bedenken." Vervolgens kopen ze alleen de ingrediënten die ze daarvoor nodig hebben. Dat scheelt enorm. „We geven voor ons vieren per week zo’n 90 tot 100 euro uit aan boodschappen."

Verder zijn de blogster en haar partner gestart met het meteen betalen van hun rekeningen, zodat ze niet voor onvoorziene kosten komen te staan.

Bijbaan

Een andere tip die White deelt, is een bijbaan te nemen naast je vaste baan. „Dat kan een soort ondernemerschap zijn in je vrije tijd."

Zelf komt White uit een arbeidersfamilie en heeft ze vroeger altijd geleerd om zich nergens te goed voor te voelen, schrijft ze.

Toen ze studeerde, begon ze bijvoorbeeld te handelen in zelfbruiners. „Ik had niet meer nodig dan een opslagruimte en een voorraad. Maar zeker vandaag met sociale media is het zo makkelijk geworden om je bedrijf te promoten."

Stop met vergelijken

Tot slot is White opgehouden met zichzelf te vergelijken met anderen. „Zeker in tijden van sociale media en het constant met je neus op de levens van anderen worden gedrukt, vergelijk je je continu met anderen. Je gaat al snel denken dat je iets nodig hebt, gewoon omdat iemand anders het heeft. Een groter huis, een mooiere auto, een verre reis…"

Maar bedenk jezelf: heb ik het écht nodig?, zegt White. „En besef dat het niet uitmaakt wat anderen hebben. Wees gewoon blij met wat je hebt."

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Zo simpel bespaarde dit stel in een jaar 19.000 euro
Sluiten