Redactie Metro
Redactie Metro Geld & Carrière 9 apr 2018
Leestijd: 1 minuut

5 Tips voor een beter CV

Om ervoor te zorgen dat jouw cv eruit springt, vroegen we Jenny Hoeve van kloptmijncv.nl naar de meest gemaakte fouten in een cv en in een motivatiebrief. Doe er je voordeel mee!

1. Verkeerde foto

Op nummer 1 staat de verkeerde keuze van een foto op een cv, zegt Hoeve. „Een foto is – samen met de opmaak – het eerste dat je ziet. ” Daarom kun je volgens Hoeve het beste een foto van jezelf laten maken op een moment dat je netjes gekleed bent. En dat hoeft echt geen pak of blouse te zijn, benadrukt ze.

2. Let op je taalgebruik

„Wat verder vaak misgaat is een goede beheersing van de Nederlandse taal”, gaat Hoeve verder. „Soms begint het al bij het verkeerd spellen van het woord ‘curriculum vitae’. Ik snap dat het een lastig woord is, maar het staat wel een beetje knullig als dat verkeerd is geschreven.”

3. Check onnodige informatie

Verder doen sollicitanten er goed aan om hun cv te checken op onnodige informatie, zegt Hoeve. „Regelmatig zien we een sollicitant van midden dertig die zijn weekendbaantje van de buurtsuper nog op zijn cv heeft staan. Of komen we hobby’s tegen die totaal niet relevant zijn.”

4. Vermijd vakjargon

Vermijd zoveel mogelijk vakjargon. De meeste mensen van personeelszaken kennen die termen niet, dus het is niet handig om dat soort woorden te gebruiken.

5. Vul de gaten

Vermijd zoveel mogelijk gaten in je cv. Heb je een bepaalde periode niet gewerkt, maak duidelijk wat je in die periode hebt gedaan.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.