Constance van Amstel
Constance van Amstel Geld & Carrière 16 mrt 2018
Leestijd: 2 minuten

Nederlandse vrouw heeft geen zin in eigen bedrijf

Nederlandse vrouwen hebben in vergelijking met andere vrouwen in de wereld het minst zin in het starten van een eigen bedrijf. Dat blijkt uit onderzoek. Minder dan een kwart (23 procent) van de vrouwen in Nederland zou voor zichzelf willen werken, terwijl dat wereldwijd 45 procent is. Het resultaat van dit onderzoek sluit aan bij een eerdere bevinding dat Nederlandse vrouwen kampioen zijn in parttime werken.

Turken aan kop

Voor het onderzoek werden 10.000 vrouwen ondervraagd uit tien verschillende landen. Naast Nederland waren dat Tsjechië, Frankrijk, Duitsland, Italië, Portugal, Turkije, Roemenië, Rusland en China. De meest ondernemende vrouwen wonen in Turkije; daar ziet 75 procent van de vrouwen het wel zitten om een eigen onderneming te starten. Een mooie tweede plek is er voor Roemenië met 67 procent.

Lukt niet

Ook de rest van de resultaten van het onderzoek, dat is uitgevoerd door METRO (niet wij maar het internationale moederbedrijf van groothandel Makro), geeft niet bepaald een positief beeld van potentiële vrouwelijke ondernemers. Van de 23 procent die het wel wat lijkt om voor zichzelf te beginnen, denkt maar liefst 90 procent dat het niet gaat lukken. Bijna de helft (45 procent) noemt een gebrek aan financiële ondersteuning als reden, terwijl bijna een kwart (24 procent) denkt dat hoge belastingen een obstakel kunnen vormen. 22 procent gelooft dat de algemene economische situatie niet bevorderend is.

Steun

Wat zou kunnen helpen om de stap naar zelfstandigheid toch te wagen, is een overheidsprogramma dat hen kan helpen met de eerste stappen. Bijna twee derde van de ondervraagde Nederlanders denkt dat dit kan helpen. Dat is trouwens minder dan in andere landen, waar gemiddeld 80 procent wel zit te wachten op staatssteun bij het opstarten van een bedrijfje.

https://twitter.com/saskianoort/status/971729204751552512

Gelukkig is er ook onderzocht waarom vrouwen juist wél een eigen firma moeten beginnen. Zo lijkt het 46 procent heerlijk om hun brood te verdienen met iets wat ze leuk vinden, vindt 37 procent ‘het idee van eigen baas zijn’ zaligmakend en zou 34 procent gewoon trots zijn op zichzelf als baas.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.