Metro en ANP
Metro en ANP Geld & carrière 5 feb 2018

‘Vooral lage inkomens betalen voor klimaatbeleid’

De laagste inkomens betaalden al relatief het meest aan het klimaatbeleid, maar het beleid van het kabinet-Rutte III versterkt die ongelijkheid nog. Dat staat volgens de Volkskrant in een rapport dat Milieudefensie heeft laten opstellen door onderzoeksbureau CE Delft.

De laagste inkomens krijgen de hardste klappen, concludeert het bureau, het bedrijfsleven krijgt nauwelijks lastenverzwaringen. De laagste inkomens (een bruto inkomen tot 23 duizend euro) zouden in 2021 van hun besteedbaar inkomen 2,1 procent kwijt zijn aan heffingen voor klimaatdoeleinden. Vanwege het beleid van Rutte III verdubbelt dat percentage tot 4,2.

‘Tikjes’ voor hoogste inkomens

Ook de hoogste inkomens (bruto inkomen vanaf 89 duizend euro) krijgen hogere klimaatlasten, maar bij hen gaat het niet om financiële klappen, eerder om tikjes. Herman Vollebergh, energie-expert bij het Planbureau voor de Leefomgeving, onderschrijft de conclusie dat Rutte-III denivellerend werkt.

Een jaar geleden al kwam CE Delft met een studie naar de lastenverdeling in 2050, ook toen in opdracht van Milieudefensie. Destijds concludeerde het bureau al dat de laagste inkomensgroep in 2050 17,1 procent van zijn inkomen kwijt zou zijn aan klimaatlasten.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
‘Vooral lage inkomens betalen voor klimaatbeleid’
Sluiten