Amarins de Boer
Amarins de Boer Geld & carrière 16 feb 2018
Leestijd: 1 minuut

‘Veel Nederlanders hebben een te kleine buffer’

Ben jij geen spaarder? Je bent niet de enige, want de meeste Nederlanders bouwen onvoldoende buffers op voor een financieel gezonde toekomst. Slechts twee op de vijf zetten geld opzij voor opleidingen, inkomensdalingen, pensioen en zorg, terwijl bijna de helft zich ongerust maakt over hun toekomstige financiële situatie.

Dat blijkt uit onderzoek van Rabobank, dat is uitgevoerd door het Nibud. Veel Nederlanders die zich financieel zouden kunnen voorbereiden op toekomstige uitgaven, doen dit in de praktijk niet. Een groot deel van de Nederlanders heeft dus een ‘financiële dode hoek’.

Geen geld om opzij te zetten

Bijna de helft van de ondervraagden maakt zich druk om geldzaken in de toekomst. Toch kiezen veel mensen ervoor om niet te zorgen voor zekerheid. Een derde geeft aan simpelweg geen geld te hebben om opzij te zetten, en van de mensen die die financiële ruimte wel hebben, spaart slechts 39 procent.

Verder blijkt dat 1 op de 5 huizenbezitters zich niet realiseert dat een aflossingsvrije hypotheek ook een keer moet worden afgelost. Daarnaast schatten jongeren tussen de 18 en 34 jaar de verwachte AOW-leeftijd verkeerd in. De huidige dertigers krijgen naar verwachting vanaf hun 71ste AOW; twee jaar later dan de meeste millennials verwachten.

Zorgen

Het baart professor Barbara Baarsma, directeur kennisontwikkeling bij Rabobank, zorgen. „In een periode waarin de overheid meer financiële zelfredzaamheid van haar burgers vraagt, vind ik het zorgwekkend dat minder dan de helft van de respondenten zichzelf het meest verantwoordelijk voelt voor de financiële situatie na pensioen", zegt ze. „Zeker als mensen eerder met pensioen willen en nu de AOW-leeftijd omhoog gaat, moeten mensen zich realiseren dat zelf vermogen opbouwen nodig is om dat mogelijk te maken.”

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
‘Veel Nederlanders hebben een te kleine buffer’
Sluiten