Constance van Amstel
Constance van Amstel Geld & Carrière 28 feb 2018
Leestijd: 2 minuten

Mentor als eerste hulp bij de quarterlifecrisis

Jong zijn op de arbeidsmarkt zijn betekent keuzes maken. Nog een studie, op reis, trouwen of toch die andere baan? Een goed gesprek met een mentor zou soelaas kunnen bieden. En die drempel is lang niet zo hoog als het lijkt.

Voor veel jongeren klinkt het maar wat bekend: de quaterlifecrisis. Het is het moment, vaak ergens tussen je 24e en 36e, waarop je bedenkt of alle verwachtingen wel zijn uitgekomen. Heb je die perfecte baan al gevonden, dat droomhuis gekocht, die ideale partner gevonden? In Nederland komt dit moment het vaakst voor als mensen 25 jaar zijn, vandaar de naam. De duur van deze tijdelijk alarmtoestand zou zo’n 3 tot 6 maanden zijn.

Oorzaken

Zeker twee derde van de jongeren in Nederland bereikt dat punt dat ze vastlopen. De belangrijkste oorzaak van deze quarterlifecrisis blijkt de zoektocht naar de perfecte baan. Andere oorzaken om hierin terecht te komen, zijn de onzekere huizenmarkt (33 procent) en de druk om de juiste levenspartner te vinden (30 procent). Dat en meer zijn de uitkomsten van een onderzoek dat netwerksite LinkedIn onder ruim duizend Nederlandse professionals tussen de 25 en 33 jaar heeft laten uitvoeren.

Veel van de ondervraagden maakten recent belangrijke keuzes. Ze gingen op reis, deden een studie of kregen een kind. Of ze dit als oplossing zagen voor de quarterlifecrisis, maakt het onderzoek niet duidelijk. Wel blijkt dat 40 procent van de ondervraagden graag advies van een professional zou krijgen in het geval van een vastloper, maar dat deze groep niet goed weet waar dat vandaan te moeten halen. Vaak kloppen ze aan bij vrienden of familie en slechts 4 procent geeft aan een coach in de arm te hebben genomen.

LinkedIn

Die behoefte aan een coach, maar de blijkbaar hoge drempel ernaartoe was voor LinkedIn reden om de reeds internationaal uitgerolde Career Advice Tool ook in Nederland aan te gaan bieden. Het hulpmiddel moet het voor jongeren makkelijker maken om carrièreadvies in te winnen, vertelt Anoek Eckhardt van de netwerksite. „In de hele wereld zie je dat werken aan het veranderen is door de komst van internet en technologie. En ontstaan gaten tussen de skills die werkgevers nodig hebben en die werknemers hebben. De behoefde aan advies van anderen over wat nu een goede volgende stap zou zijn, neemt daardoor toe.”

Omdat een groot deel van werkend Nederland op LinkedIn zit, zou er bijna voor iedereen wel een mentor moeten zijn. Via de nieuwe tool kan je nu aangeven of je ervoor open staat om advies te geven of het juist wil krijgen. Eckhardt: „Wij matchen dan een geschikte kandidaat een iemand die een coach zoekt.”

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.