Rosan de Vos
Rosan de Vos Geld & Carrière 21 feb 2018
Leestijd: 2 minuten

Gratis basisinkomen verandert levens in Finland

Finland geeft sinds vorig jaar aan tweeduizend willekeurige werklozen iedere maand een basisloon van 560 euro: een bedrag waar ze niets voor hoeven te doen. Finland wil met dit experiment meer mensen aan het werk krijgen. Maar lukt dit ook?

Door het basisloon moet de belemmering om werk te vinden minder groot worden. De huidige voorzieningen motiveren mensen niet om een baan te nemen die slecht betaalt. Met een werkloosheidsuitkering houd je namelijk meer geld over, dan met een slecht betaalde baan. Met het gratis basisinkomen kunnen mensen deze functies toch aannemen óf in alle rust doorzoeken naar een baan met een beter salaris.

Positieve verhalen

Het project is nu halverwege en heeft ervoor gezorgd dat deelnemers minder stress ervaren. Zo ook voor Juha Jarvinen, een 39-jarige vader van zes kinderen. Deze gift heeft zijn leven veranderd. „Ik maak weer deel uit van de maatschappij en voel me weer menswaardig”, vertelt hij aan de BBC. Het basisinkomen heeft hem het vertrouwen gegeven om een eigen bedrijf op te starten. „Ik voel me een echte lottowinnaar.” Bovenop het basisinkomen, verdient hij nu 1000 euro per maand.

Jarvinen zegt dat er altijd mensen zijn die misbruik maken van de situatie, maar dat dit slechts een kleine groep is. Hij zegt dat dit niet opweegt tegen de voordelen van het plan. Hij vindt dat het basisinkomen mensen juist productiever maakt.

Minder angstig

Tegen de Britse krant The Guardian zegt Marjukka Turunen, hoofd Finse verzekeringsinstelling Kela: „Een deelneemster heeft verklaard dat ze nu minder angstig is omdat ze zich niet langer zorgen hoeft te maken over eventuele oproepen van het uitzendbureau. Hier wordt haar vaak een baan aangeboden waar ze niet op in kan gaan, omdat ze zorgt voor haar bejaarde ouders.”

Mika Ruusunen (47) was ook een van de uitverkorenen, maar vond enkele dagen voordat hij dit hoorde toch een baan. „Dankzij het basisinkomen kan ik werk doen dat ik echt leuk vind, ondanks dat het slecht betaalt”, zegt hij tegen de BBC.

Volgens Ruusunen zal er de aankomende jaren nog ontzettend veel veranderen op het gebied van werk. Zou dit ook werken voor de Nederlanders?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.