Column: Bitcoins zijn geen flippo’s, jongens

Metro’s Constance schrijft iedere week een column over wat haar opvalt in de wereld van werk en geld.

Ze zullen een jaar of 17 geweest zijn, de drie jongens en een meisje bij wie ik laatst in de treincoupé zat. Het was niet m’n bedoeling om ze af te luisteren, maar mijn aandacht werd getrokken toen ze opeens over ‘verliezen’ en ‘koersen’ begonnen. Mijn oren spitsten zich. ‘Ik ben al 200 euro kwijt, man!’, zei er een met overslaande stem. ‘Ik al 400, maar ach, het is toch het geld van m’n pa’, bromde een ander. ‘Ja, ik ken ook mensen die bitcoins en zo hebben’, voegde het meisje stoer aan het gesprek toe.

Oma spreekt

Helaas zijn ze niet de enigen die hun cryptokoersen momenteel in de rode cijfers zien staan. Dankzij een flinke snoekduik van oppermunt bitcoin verkeren alle eens zo glanzende bekende en minder bekende cryptocurrencies in lichtelijke staat van ontbinding. En dus verliezen mensen geld. Veel geld. 200 euro is misschien een klein bedrag, maar een jongen van 17 die met zoveel gemak over het verlies van een dergelijk bedrag spreekt, baart me toch wel zorgen. Hier spreekt oma, maar kennen zij de waarde van geld op die manier nog wel?

Intussen gaan er steeds meer geluiden op over regelgeving op het gebied van het handelen in cryptomunten. China en Zuid-Korea hebben vergaande plannen, banken in de VS weigeren al transacties gemaakt met creditcards en ook Frankrijk en Duitsland werken aan een plan om de boel te reguleren. Berichten als deze zijn de oorzaak van de koersdalingen in cryptoland. Handelaars zijn bang hun munten straks niet meer te kunnen verkopen en willen er vanaf. Daardoor neemt de vraag en daarmee de waarde af.

Ook Nederland denkt over regels. De Nederlandse bank wil vooral weten met welk geld er crypto’s worden gekocht en waar het geld na een verkoop zoal naartoe gaat. Eerder werd er al eens gerept over een totaalverbod op de digitale munten, maar dat is volgens kenners en slecht idee. ‘Dat zou net zoiets zijn als proberen het internet te verbieden’, lachte een expert die ik sprak schamper. Daarnaast, het ontstaan ervan, de blockchaintechnologie, kan ook een hoop moois opleveren voor Nederland op het gebied van innovatie. En tot slot kan de overheid haar tijd beter besteden aan voorlichting over deze techniek, in plaats van paniek te zaaien.

Ik stel voor dat ze met dat laatste beginnen op de school van die jongens in de trein.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Column: Bitcoins zijn geen flippo’s, jongens
Sluiten