Merel Driessen
Merel Driessen Geld & Carrière 11 jan 2018
Leestijd: 2 minuten

Steeds minder starters op de woningmarkt

Opnieuw is het aantal starters dat een hypotheek afsluit gedaald. Het wordt steeds lastiger voor hen om een woning te kopen. Dat blijkt uit cijfers van De Hypotheker.

In de laatste drie maanden van 2016 sloot de helft van de starters een hypotheek af. Een jaar later ligt dat percentage op 42 procent. Het geldt voor zowel alleenstaande als samenwonende starters. Ieder kwartaal onderzoekt De Hypotheker het consumentengedrag op het gebied van hypotheken. De cijfers publiceert zij in de Hypotheek Index.

Woningen in randstad onbetaalbaar

En opnieuw sluiten steeds minder starters een hypotheek af. Dat was ook al zo in het vorige kwartaal. Vooral voor alleenstaande starters is het moeilijk om een woning te kopen. De huizenprijzen blijven maar stijgen en er heerst krapte op de woningmarkt. Woningen in de grote en middelgrote steden zijn bijna niet te betalen voor starters.

De stijgende huizenprijzen zorgen niet alleen voor een afname van het aantal starters met een hypotheek. Tegelijkertijd neemt het gemiddelde hypotheekbedrag van starters toe. Dat ligt nu op zo’n 205 duizend euro, een stijging van 6 procent vergeleken met een jaar geleden.

Flinke stijging in Den Haag

Vooral in Den Haag lijken de huizenprijzen voor starters flink te stijgen. Daar nam het gemiddelde hypotheekbedrag met ruim 21 procent toe tot zo’n 232 duizend euro. In Utrecht was de stijging het laagst met 1,8 procent. Maar daar is het gemiddelde hypotheekbedrag nog altijd hoger dan in Den Haag, namelijk ruim 242 duizend euro.

De Hypotheker pleitte er al eerder voor dat starters op de woningmarkt hulp moeten krijgen. „Het is voor starters nu veel te moeilijk om een woning te kunnen kopen”, schreef Twan Cats, commercieel directeur van de Hypotheker, op de eigen website. „Het water stijgt de starter, met name in de grote steden, tot de lippen.”

Is het jou gelukt om het afgelopen jaar een woning in de randstad te kopen?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.