Constance van Amstel
Constance van Amstel Geld & Carrière 6 dec 2017
Leestijd: 3 minuten

Onder werktijd sjoelen met bejaarden? Hier kan het

Onder werktijd een potje sjoelen met bejaarden of voetballen met jongeren? Geen punt bij detacheerder Samenvijf. Dit is namelijk precies hun bedoeling.

Frans Zantman (31) werkte tot even geleden voor een adviesbureau en was gedetacheerd bij een gemeente. Het was een leuke baan met een prima salaris en fijne secundaire arbeidsvoorwaarden, maar toch knaagde er iets. „Ik merkte aan mezelf dat ik op vrijdagmiddag best een aardige week had gehad. Dat ik mijn baas, opdrachtgevers en collega’s blij had gemaakt, maar ook dat dat ik een stukje maatschappelijke relevantie miste.” En hij was niet de enige. „Onderzoeken wezen het al uit, maar nu zag ik het zelf ook onder mijn eigen generatiegenoten in Amsterdam: de rol van geld en macht wordt kleiner en die van zingeving groter. Daar besloten we op in te spelen.”

Samen met twee partners richtte hij daarom Samenvijf op, een detacheringsbureau voor professionals binnen het sociaal domein mét een klein extraatje: de vijfde dag van de week werken zijn werknemers niet voor de gemeente of instelling waar ze aan verhuurd zijn, maar op een plek waar ze de handen echt uit de mouwen kunnen steken en iets goeds voor de maatschappij proberen te doen. „In de praktijk is het zo dat onze collega’s voor bijvoorbeeld 32 uur per week aan het werk gaan bij een opdrachtgever en dat ze de vijfde dag (of dagdeel) ergens werken waar ze wel een paar extra handen kunnen gebruiken. Een azc of een bejaardentehuis, bijvoorbeeld. Samenvijf betaalt hen, waardoor ze die vijfde dag kosteloos bij een organisatie ingezet kunnen worden.

Koddig

Zelf zetten Frans en zijn partners zich ook nog steeds zoveel mogelijk op vrijdag in voor de goede zaak. „Het klinkt misschien wat koddig, maar nog niet zo lang geleden hebben we een bingomiddag georganiseerd in een welzijnsinstelling in Amstelveen. Daar werkt dan al een groep vrijwilligers, maar doordat wij ook komen helpen, zie je dat er meer ruimte ontstaat om bijvoorbeeld een gesprek aan te gaan met de ouderen. Je ziet ze helemaal opbloeien.”

Voor nu ligt de grootste uitdaging bij het matchen van mensen en werkgevers en daarbij komt dan nog het landelijke uitrollen van hun initiatief. Individuele projecten zijn daarbij meer dan welkom. „Wij zitten zelf in Amsterdam en openen binnenkort ook een vestiging in Arnhem. Omdat we daar de sociale thema’s kennen, is het makkelijk daar iets te organiseren, maar omdat we landelijk actief zijn, juichen we eigen initiatieven voor de vijfde dag alleen maar toe!”

https://twitter.com/samenvijf/status/938068422340038656

Los van het beantwoorden van de vraag van de werknemer, kan het ook voor de werkgever interessant zijn om in een dergelijke constructie als Samenvijf te stappen. „Wij denken dat onze mensen hierdoor productiever worden omdat ze niet in de vijfdaagse werkweeksleur zitten.” Zantman noemt Silicon Valley als voorbeeld. „Daar is het heel gewoon dat mensen een dag in de week roostervrij zijn en die zelf in mogen vullen. Die zou je op een yogamat kunnen doorbrengen, maar of ze daar voldoening uithalen, is nog maar de vraag. De maatschappij heeft daar in elk geval niet zoveel aan.”

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.