Constance van Amstel
Constance van Amstel Geld & Carrière 21 dec 2017
Leestijd: 2 minuten

Column: Weg met die early-bird-acties in december

Metro’s Constance schrijft iedere week een column over de wereld van werk en geld. Deze week over de ongelukkige planning van de early-bird-kaartverkoop-acties.

Ping! Tikkie van een vriend: of ik 147 euro wil overmaken voor het kaartje voor Best Kept Secret dat hij heeft voorgeschoten. Ping! Nog een tikkie. Of ik ook even 15 euro voor het parkeerticket wil betalen. Tuurlijk, doen we. Oh, en nu ik toch bezig ben: had ik niet ook nog een betaalverzoek voor een paar tientjes van een vriendin voor een festivalletje in Utrecht dat in mei plaatsvindt? Jep, maken we ook over.

Opblaaskerstman

Het zal je misschien niet verbazen, maar ik ben al door mijn budget voor de maand december heen. Mijn geld is al op en dan zijn de kerstboodschappen nog niet eens gedaan, de cadeaus nog niet gekocht én ben ik me eens niet te buiten gegaan aan zingende rendieren voor bij de voordeur. En ook niet aan die lichtgevende opblaaskerstman van 3 meter voor op het dak. Hoe graag ik die laatste ook wilde hebben, trouwens.

De maand december heet niet voor niets een ‘dure maand’. Het is ook echt zo. Met een borreltje hier en grappige kersttrui daar nadert de nullijn van de betaalrekening sowieso al sneller dan anders, maar dit keer ging het dankzij die voorverkoopacties van de festivals allemaal wel erg snel. Zo snel dat ik voor komend weekend – hét weekend voor de laatste kerstinkopen – zelfs een beroep moet gaan doen op mijn spaarrekening.

Op = op

En nu kan je zeggen: koop die kaartjes dan in januari. Maar dat is geen optie. Theoretisch kán het wel, maar de kans is groot dat ze dan of op, of een stuk duurder zijn geworden. Ja, het zijn slimme bazen, die festivalorganisatoren met hun ‘early bird’ acties: ‘koop nu en je bent goedkoper uit dan straks!’. Natuurlijk ben ik blij met het vooruitzicht dat ik twee leuke evenementjes in de planning heb voor de zomer van 2018, terwijl het jaar nog niet eens begonnen is, maar wel een beetje jammer dat ik dat nu al heb moeten betalen.

Daarom draag ik twee oplossingen voor. De eerste is een verzoek aan alle werkgevers van Nederland om eventuele eindejaarsuitkeringen al bij het salaris van november te storten. En de tweede is een verzoek aan de festivalorganisatoren van Nederland: doe die voorverkoop voortaan in januari. Dan hebben we én weer geld én een fijn vooruitzicht om die depressieve rotmaand mee door te komen. Ping! Fijne dagen!

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.