Merel Driessen
Merel Driessen Geld & carrière 23 dec 2017 / 10:59 uur

‘Bitcoin is een nicheproduct’

Met een waarde van meer dan 10.000 dollar lijkt bitcoin een succesverhaal. Toch brengt de cryptomunt een hoop risico’s met zich mee. Banken trokken afgelopen week aan de bel.

Eén van die banken is ING. Teunis Brosens is econoom bij ING en schreef een analyse over bitcoin. Volgens Brosens moeten mensen bitcoin niet als een munt voorstellen waar we over een aantal jaar allemaal mee zullen betalen. „Bitcoin zal uiteindelijk een nicheproduct zijn voor nerds, mensen die geen vertrouwen hebben in banken en mensen die graag alles privé houden.”

Fundamentele problemen

In zijn analyse beschrijft Brosens een aantal problemen van bitcoin die ervoor zullen zorgen dat de munt nooit bij het grote publiek zal aanslaan. „Op dit moment kunnen er zeven transacties per seconde gedaan worden met bitcoin. Dat gaat veel te langzaam. Een realistisch betaalsysteem moet duizenden transacties per seconde aan kunnen.”

Nou is dat nog wel op te lossen, vertelt Brosens. Maar bitcoin heeft ook een aantal fundamentele problemen. „Het gaat hier om een gedecentraliseerd betaalsysteem. Er is geen sprake van een baas of van regels. Dit maakt het lastig voor overheden en bedrijven om met bitcoin te werken.” Brosens legt uit dat door het gebrek aan regels bitcoin heel aantrekkelijk is voor criminelen. „En daar willen overheden, bedrijven en banken niet mee werken.”

Geen stabiele prijs

Een ander fundamenteel probleem is volgens de econoom dat de prijs van één bitcoin erg schommelt. „In een paar uur tijd kan de waarde van bitcoin met 20 procent dalen of stijgen. Het is voor winkels daarom moeilijk om te handelen met de cryptomunt. Ze moeten dan per uur kijken hoe veel de munt waard is.” De prijs van bitcoin zal dus eerst stabiel moeten worden voordat er ooit echt mee betaald kan worden.

„Voor de mensen die er met genoeg kennis en vertrouwen in investeren ben ik niet bang. Maar er is ook een groep mensen die eigenlijk geen idee heeft wat bitcoin precies is en er puur op investeert vanwege de waarde.” De laatste groep moet volgens Brosens oppassen voor de bubbel waar ze in zitten. „Als mensen in gaan zien dat de munt eigenlijk niets is, dan zullen ze hun bitcoins massaal verkopen. De waarde zal snel dalen en na een tijdje wil niemand de munt meer.”

Zeepbel

Iemand die daar ook voor waarschuwt is Frank den Butter, hoogleraar economie aan de Vrije Universiteit Amsterdam. „De waarde van bitcoin loopt verder op doordat mensen in het steeds meer waard worden van de munt geloven. Ze leven in een soort zeepbel. Als ze stoppen met het geloven in de waardevermeerdering van de munt dan barst de zeepbel en zal de waarde hard dalen.”

Den Butter ziet ook gevaar in de onveiligheid van bitcoins. „Wat gebeurt er als bitcoins op grote schaal worden gestolen? Of het systeem wordt gehackt door bijvoorbeeld een land als Noord-Korea? Ook dan zal de waarde van de munt snel dalen.”

Blockchain

In het systeem waarmee bitcoin werkt zit volgens Brosens wel een toekomst. „Banken zijn volop onderzoek aan het doen naar blockchain. Dat vinden ze een stukje interessanter dan bitcoin.”

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
‘Bitcoin is een nicheproduct’
Sluiten