Merel Driessen
Merel Driessen Geld & Carrière 17 nov 2017
Leestijd: 3 minuten

Zo haal je het maximale uit Black Friday

Nog even en dan is het zo ver: Black Friday. Op vrijdag 24 november kan winkelend Nederland weer genieten van de beste kortingen en aanbiedingen. De ‘feestdag’ komt oorspronkelijk uit Amerika, waar vooral in fysieke winkels die dag flink wordt geshopt (en dat leidt tot absurde taferelen). Sinds een aantal jaar is Black Friday ook een happening in Nederland.

Gekke acties, deals en kortingen

Black Friday valt altijd op de laatste vrijdag van november. Winkels hebben dan de gekste acties, deals en aanbiedingen. Kortingen kunnen oplopen tot wel 80 procent. De aanbiedingen gelden meestal nog tot en met de maandag erna. Deze maandag wordt dan ook wel Cyber Monday genoemd.

Black Friday is inmiddels ook een begrip in Nederland. De winkeliersvereniging van het centrum van Rotterdam besloot er op in te spelen. Niet alleen de winkeliers gooien met aanbiedingen, de horeca en Museum Rotterdam doen ook mee. Mannen die moeten op hun shoppende vrouwen kunnen deze dag terecht bij Fred van Leer. Hij opent die dag de MANCAVE waar de heren een biertje kunnen drinken en kunnen gamen. Je vindt ‘m op Korte Lijnbaan 13. De winkels in Rotterdam zijn op Black Friday tot 23:00 uur open.

Welke winkels doen mee aan Black Friday?

In 2015 deden nog maar 35 winkels mee aan deze feestdag, maar inmiddels kun je bij ruim honderd winkels terecht. Onder andere Bol.com, Coolblue, Wehkamp, Zalando en Apple doen mee. Op de website van Black Friday Nederland kun je een overzicht vinden van alle winkels.

Hoe overleef ik Black Friday?

Black Friday is, vooral in Amerika, een hectische dag. Met al die aanbiedingen kan het zijn dat je door de bomen het bos niet meer ziet. Het is dus verstandig om je alvast voor te bereiden. Want je wilt natuurlijk het maximale uit deze aanbiedingsdag halen.

Maak een lijstje (en houd je eraan)

Net zoals je een boodschappenlijstje maakt als je naar de supermarkt gaat, is het ook handig om een lijstje te maken voor Black Friday. Voordat het feest begint, is het verstandig om je af te vragen wat je allemaal nodig hebt. Denk niet alleen aan jezelf, maar ook aan anderen. Er komen nogal wat feestdagen aan waarvoor deze dag erg handig is. En bedenk ook even wat je budget is. Het belangrijkste is natuurlijk om je op de dag zelf ook aan dit lijstje te houden.

Shop online

Vooral in Amerika kan Black Friday tot absurde taferelen leiden in winkels. In Nederland valt het allemaal nog mee. Veel mensen shoppen hier namelijk online. Dat is niet alleen makkelijk vanwege de drukte in winkels, in webshops vind je vaak een groter assortiment waardoor je meer keuze hebt. Daarnaast is het zeker zo veilig en tref je niet zomaar een leeg schap aan.

Vergelijk prijzen

Trap niet zomaar in alle aanbiedingen. Concentreer je op vrijdag 24 november niet op winkels, maar op producten. Zie je bij Apple een aanbieding voor een MacBook, check eerst dan even bijvoorbeeld Mediamarkt. Misschien hebben ze daar nog meer korting. Maak tijdens Black Friday daarom gebruik van prijsvergelijkers zoals Kieskeurig.nl. Kijk waar je die MacBook het goedkoopst kan scoren, voordat je ‘m in je winkelmandje bij Apple stopt.

Maak alvast een account aan

Producten kunnen op deze dag binnen een paar uur (of zelfs minuten) uitverkocht zijn. Bij sommige webshops moet je eerst een account aanmaken voordat je iets kan kopen. Doe dit daarom vooraf al bij de webshops waarvan je zeker weet dat je er iets gaat kopen op Black Friday.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.