Redactie Metro
Redactie Metro Geld & Carrière 11 nov 2017
Leestijd: 2 minuten

Waarom je niet al je (vrije) tijd moet inplannen

We plannen het liefst onze hele dag vol. ‘Timemanegement’ is alles, want zo kunnen we in korte tijd zoveel mogelijk bereiken. Allerlei apps en tools helpen ons om takenlijsten bij te houden, zodat we nóg productiever worden, nóg betere resultaten leveren en nóg meer werk kunnen verzetten in korte tijd.

Maar aan dat managen van onze tijd zit ook een keerzijde, zegt Jason Allaire van Cornerstone University. „Er wordt vaak aangeraden om iets dat op je pad komt zo snel mogelijk in te plannen of te delegeren als het jou niet lukt. Maar als je dat consequent doet, zal je takenlijst in een beangstigend snel tempo groeien. En het idee dat je al die taken moet afwerken, kan zorgen voor veel stress.”

Continu tekortschieten

„Timemanagement kan handig zijn, maar als je overdrijft, zorgt het voor een langere to-dolijst. En hoe langer die is, hoe meer je op het einde van je dag beseft wat je allemaal níet gedaan hebt. Dat kan je het gevoel geven dat je continu tekortschiet. Het aantal afgevinkte taken zou geen maatstaf voor succes mogen zijn", zegt Allaire.

Eigenlijk zou timemanagement ervoor moeten zorgen dat je meer tijd hebt voor de taak waarmee je bezig bent, omdat je alle andere taken en verplichtingen in principe kunt vergeten. Die staan immers toch op je to do-lijst. „Maar helaas werkt het zo niet", zegt Allaire. „Die eindeloze to-dolijst zorgt niet voor meer, maar voor minder focus. Ook als je vrije tijd hebt, ben je met je gedachten bij de volgende taken op je groeiende lijst."

Volgens Allaire zorgt timemanagement ervoor dat je je te veel focust op details. „Je bent zo hard bezig met lijstjes, afvinken, prioriteiten en deadlines, dat je het grotere geheel mist. Je wordt een soort automatische piloot die alle taken gaat afhandelen zonder daar goed bij stil te staan."

Vrije tijd

En ook ook onze vrije tijd moeten we niet te veel plannen, blijkt uit onderzoek van de Washington University in St. Louis. Een planning in je vrije tijd vermindert ernstig het ontspannende effect. Het wordt een verplichting, een last en niet leuk meer.

Weg met de lijstjes?

Nu hoeven van Allaire niet meteen te stoppen met onze lijstjes en planningen, maar is het belangrijk om bewust te worden dat die lijstjes geen doel op zich worden. „Let erop dat het je leven niet beheerst. Zorg ook dat je je focust op zaken die er echt toe doen."

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.