Merel Driessen
Merel Driessen Geld & Carrière 16 nov 2017
Leestijd: 2 minuten

Waarom je minder vaak moet pinnen

Het lijkt een beetje op het WiFi-logo, maar dan rechts omgedraaid. Vind je die op de voor- of achterkant van je pinpas, dan kun je contactloos betalen. Sinds een aantal jaar is het mogelijk in Nederland. Het is ontzettend makkelijk: je zwaait het kaartje even langs de betaalautomaat en je hebt betaald. Een pincode is niet meer nodig.

Betalen is daardoor nog nooit zo makkelijk geweest. Het is een paar seconden gedaan. Je hoeft niet meer te stressen over wat je pincode ook alweer is en de kassière hoeft niet na te denken over hoeveel geld je precies terugkrijgt. Maar is het eigenlijk wel zo verstandig dat we zo snel en makkelijk kunnen betalen?

Hoeveel kostte dat kopje koffie?

Door pinnen herinneren we ons namelijk slechter hoeveel we precies hebben betaald voor iets. Wanneer je met cash betaalt, denk je erover na hoe veel geld je hebt uitgegeven. Onderzoekers van de Universiteit van Keulen ontdekten dat mensen die pinnen een paar minuten later niet meer weten wat bijvoorbeeld dat kopje koffie heeft gekost.

De universiteit deed onderzoek naar pinnen. De onderzoekers hoefden daarvoor niet ver van huis te gaan. Ze keken naar de mensen op hun eigen universiteit, waar je met cash, pinpas of een universiteitspas kon betalen. De onderzoekers vroegen aan een kleine vijfhonderd mensen wat ze net voor hun maaltijd en drankjes hadden betaald.

Goed overzicht

De mensen die met hun pinpas hadden betaald, wisten niet goed meer hoeveel geld ze hadden uitgegeven. De mensen die met cash betaalden, hadden daar een veel beter overzicht van. Op de laatste plaats kwamen de betalingen met de universiteitspas.

Volgens de onderzoekers toont de studie aan hoe makkelijk het is om het overzicht te verliezen wanneer je met je pinpas betaalt. Als je voor een dag shoppen tweehonderd euro opneemt en tijdens de lunch nog maar dertig euro overhebt, weet je precies hoeveel geld je hebt uitgegeven. Wanneer je de hele tijd met je pinpas betaalt, heb je daar geen idee van.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.