Erik Jonk
Erik Jonk Geld & Carrière 23 nov 2017
Leestijd: 3 minuten

Gat in je hand hebben wordt vanaf nu beloond

Met de beleggers-app van Peaks beleg je terwijl je geld uitgeeft.

„Beleggen alleen voor de happy few? Onzin. Wij vinden dat iedereen moet kunnen beleggen.” Aan het woord is Sijbrand Tieleman, die samen met Tom Arends en Rutger Beens het woensdag gelanceerde Peaks oprichtte. Peaks is een app die, zo belooft het fanatieke drietal, van shoppen een ‘potentieel lucratieve business maakt’.

Goed belegd ontbijt

In alle vroegte werd Peaks in hartje Amsterdam gepresenteerd tijdens een ‘goed belegd ontbijt’. Dat betekende pannenkoeken, broodjes, yoghurt en gezonde sapjes op tafel en veel informatie over beleggen en de app tussendoor. Een app die elke bankafschrijving naar boven afrondt en het wisselgeld automatisch in je beleggingspotje plaatst. „Of je nou heel veel geld hebt of maar een beetje, wel of geen discipline hebt om geld opzij te zetten en of je nou verstand hebt van financiën of niet: beleggen moet iets voor iedereen zijn”, zegt Tieleman.

Gat in je hand hebben wordt vanaf nu beloond
Peaksontbijt.

‘Beleggen ingewikkeld’

De heren weten ook: beleggen is niet iets dat wij massaal doen en vanzelfsprekend vinden. 91 procent van de Nederlanders spaart ondertussen wel lekker door, ondanks de historisch lage spaarrente. Als het om beleggen gaat zijn we onwetend en we vinden het een beetje eng. 49 procent van de Nederlanders, zo zegt een Peaksonderzoek, vindt beleggend maar ingewikkeld. 62 procent noemt beleggen onvoorspelbaar en 70 procent vindt de risico’s te groot. Overigens beleggen mannen (31 procent) drie keer zo vaak als vrouwen, maar ruim een kwart van de vrouwen overweegt beleggen wel, zo wijst onderzoek van Peaks uit. Millennials zijn het meest bereid om te beleggen. Maar ja, dat is tegelijkertijd de generatie die geld graag laat rollen.

We gaan het voor potentiële beleggers gemakkelijk maken, zo bedachten Tieleman, Arends en Beens. En zo belandde Peaks woensdagmorgen in de app-store. Rabobank investeerde in de start-up.

Gat in je hand hebben wordt vanaf nu beloond
De drempels voor mensen om te beginnen met beleggen.

Wie een gat in z’n hand heeft, wordt bij Peaks beloond. Pinnen of een rekening overmaken betekent namelijk beleggen. Kopje koffie van 2,70 euro gepind? Dan belandt – zoals gezegd wordt elke transactie op je bankrekening naar boven afgerond – 0,30 eurocent in je beleggingspot. In de app kun je een eigen portfolio samenstellen en kiezen voor weinig risico (‘mild’), ‘pittig’, ‘scherp’ of  ‘heet’ beleggen. Vervolgens is achterover leunen toegestaan, want Peaks belegt wekelijks voor jou. Dat gebeurt alleen in duurzame fondsen.

Sparen én beleggen

Financieel journaliste en tv-presentatrice Janneke Willemse (RTL Z) mocht tijdens het ontbijt over haar belegervaringen vertellen. Willemse adviseert om te sparen (het potje achter de hand), maar ook om te beleggen. „Je spaarrekening wordt door de lage rente steeds minder waard, want producten worden duurder.” Als actieve belegger is Peaks niet meteen iets voor haar, geeft ze toe. Maar toejuichen doet Willemse het initiatief wel. Tijdens de laatste happen yoghurt had de tv-vrouw ook nog een nieuwtje: „Vrouwen zijn betere beleggers dan mannen. De vrouw belegt namelijk zonder emotie en zij doet haar huiswerk, terwijl de man zichzelf overschat.”

Gat in je hand hebben wordt vanaf nu beloond
Janneke Willemse: Je kunt het beste én sparen én beleggen.

Wat kost me dat?

Peaks is 3 maanden gratis en daarna betaal je 1 euro per maand (je mag dan tot 2500 euro beleggen). Op dit moment kunnen alleen ‘Peakers’ met een Rabobankrekening meedoen. Klanten van een andere bank kunnen 1 euro wisselgeld per dag instellen en vanaf 2018 ook via het bankafschriftensysteem meedoen.

Gat in je hand hebben wordt vanaf nu beloond
Simpel beleggen met je mobieltje.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.