Constance van Amstel
Constance van Amstel Geld & carrière 8 nov 2017 / 08:35 uur

‘Een beetje vervelen tijdens de werkdag moet kunnen’

Het is niet de remedie tegen een burn-out en ook niet tegen een bore-out, maar misschien helpt het wel een beetje om de altijd voortdurende werkdrukte te relativeren: het ‘(my boss thinks) i’m working’-doeboek van de Vlaamse schrijfster Elise De Rijck.

De kaft ziet eruit als die van een doodnormaal notitieboek. Maar binnenin wordt al snel duidelijk dat het ‘(my boss thinks) i’m working’-doeboek dat niet is. ‘Dit boek is jouw kans om betaald te worden om niets te doen’, schrijft auteur Elise De Rijck in het voorwoord. Daarna volgen zo’n 120 pagina’s vol tips en adviezen voor werkontwijkend gedrag.

Stiekem appen

„Een tijd geleden was ik met een vriendin overdag berichtjes heen en weer aan het sturen. Na anderhalf uur zei ik eens tegen haar: heeft jouw baas het niet door dat je niet aan het werken bent?”, vertelt schrijfster Elise de Rijck telefonisch vanuit haar woonplaats Antwerpen. „Toen zei ze: Mijn baas denkt dat ik aan het werk ben. Toen dacht ik: hoeveel bazen zullen er wel niet denken dat hun personeel aan het werk is? Dat leek me een leuke insteek.”

Het boek – en ook de studentenversie ‘(my teacher thinks) i’m studying’ – is overladen met grappige taakjes voor als je even geen zin hebt. Denk aan opdrachten voor geheime selfies met je baas, een voorzetje om een geheimtaal te ontwikkelen, afvinkhokjes voor de gewerkte uren, snoeppapierplakplekjes en ‘inspirerende’ quotes. Met dit boek kom je bijna niet meer aan werken toe, zo lijkt het. Daarom ook de belangrijkste tip: ‘Laat het boek nooit onbewaakt achter. NOOIT.’

Maar hoe geinig de opdrachtjes ook zijn, de achterliggende gedachte van de paperback heeft ook een serieuze ondertoon. De Rijck: „Ik vind dat er meer in het leven is dan werken. Ik snap dat ik als zelfstandige in een andere positie zit, maar ik denk dat we ons persoonlijk leven niet zo moeten laten beïnvloeden door werk. Ik zie mensen hun privéleven opzijschuiven om carrière te maken en ik vind dat niet slim. Dat je je kinderen zegt van: nu even niet, want mama moet werken. Eigenlijk is het erg dat de maatschappij dat van ons verwacht.”

Roken

En dus mag je best af en toe even niet aan het werk zijn, vindt De Rijck. „Ik denk dat een moderne baas wel snapt dat jij niet 8 uur lang geconcentreerd kan werken. Dat je af en toe een momentje voor jezelf moet pakken. Je kan gaan roken, even op Facebook kijken, en nu dus ook even creatief bezig zijn met mijn boek!” Ter inspiratie is De Rijck overigens niet ‘undercover’ geweest op een echt kantoor. Want, zo vertelt ze lachend: „Ik zou direct door de mand vallen, want ik heb geen idee hoe ik me daar zou moeten gedragen!”

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
‘Een beetje vervelen tijdens de werkdag moet kunnen’
Sluiten