Constance van Amstel
Constance van Amstel Geld & carrière 2 nov 2017 / 13:22 uur

Bedrijf beloont niet-rokers met extra vakantiedagen

Japanners die meer vakantiedagen willen, doen er goed aan om te stoppen met roken. Een Japans bedrijf beloont zijn niet-rokende werknemers sinds kort met extra vrije dagen, nadat er geklaagd was over de vele extra pauzes van de rokende collega’s.

Het bedrijf, Piala Inc., bevindt zich op de 29ste etage van een kantoortoren en het kostte de rokers per keer minstens 15 minuten om zich naar de rookkelder te begeven. De lange pauzes wekten ergernis bij de niet-rokers die in die tijd gewoon achter hun bureau zaten te werken. Zij klaagden daarop bij de directie.

„Onze CEO zag de klacht en was het er wel mee eens. En dus geven we niet-rokers nu 6 extra vrije dagen per jaar als beloning voor de extra uren die ze maken terwijl de anderen staan te paffen”, aldus een woordvoerder van het bedrijf in dagblad The Telegraph.

Geen straf

Het bedrijf wil de rokers hiermee niet straffen, maar ze juist aanmoedigen om te stoppen met roken. Dat dat heeft zijn vruchten al afgeworpen: zes werknemers hebben het roken reeds opgegeven. De extra vrije dagen zijn overigens ook in trek: 30 van de 120 werknemers hebben de extra vrije tijd inmiddels opgenomen.

Extra vrije dagen zijn in Japan sowieso erg welkom; de meeste bedrijven geven hun personeel jaarlijks slechts tien betaalde vrije dagen en vanwege de hoge werkdruk in Japan nemen veel mensen die dagen niet eens allemaal op. Afgelopen maand stierf er nog een Japanse journalist nadat hij in slechts vier weken tijd 159 uur had overgewerkt.

Nederlandse rokers

In Nederland zijn officieel geen regels wat betreft het nemen van rookpauzes. Volgens Werkwacht, de site van vakbeweging FNV, is het inderdaad zo dat rokers vaak meer korte pauzes nemen dan niet-rokers, maar dat het moeilijk te zeggen is of de rokers daardoor ook minder hard werken. Korte pauzes kunnen de productiviteit immers ook verhogen.

Heb je als Nederlandse niet-roker wel problemen met de vele pauzes van de rokende collega’s, dan kan je het beste naar je werkgever stappen. Hij kan dan maatregelen nemen. Bijvoorbeeld door iedereen korte pauze te geven.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Bedrijf beloont niet-rokers met extra vakantiedagen
Sluiten