Sanne van Rij
Sanne van Rij Geld & Carrière 9 okt 2017
Leestijd: 1 minuut

Waarom ‘goedemorgen’ tegen je collega’s handig is

Strijk jij weleens humeurig neer op je werkplek en skip je die ‘goedemorgen’ richting je collega’s? Volgens carrièrewebsite Jobacle kan je dat in het vervolg maar beter laten – kleine dingen kunnen namelijk een groots verschil maken in het sociale verkeer.

Dit schrijft onderzoeker Andrew G. Rosen in een post. Wat volgens hem nog meer redenen zijn om in de ochtend altijd een begroeting de wereld in te slingeren? Nou, die zijn als volgt:

1. Het is een vorm van beleefdheid

‘Hallo’ tegen je collega’s zeggen is volgens Andrew onderdeel van ‘normale manieren’, net zo goed als ‘alsjeblieft’ en ‘dankjewel’.

2. Het maakt jou en je collega’s menselijker

Werken kan soms als een geoliede machine aanvoelen, maar dat betekent niet dat je collega’s robots zijn. Een beetje menselijkheid in de vorm van een ‘goedemorgen’ kan daar direct verschil in brengen.

3. Je zorgt voor meer gelijkheid op de werkvloer

Of de baas of de stagiair het nou zegt: ‘goedemorgen’ wekt de indruk dat dat er gelijkheid op de werkvloer heerst.

4. Het maakt dingen een stuk minder ongemakkelijk

Wanneer je later op de dag iets aan je collega’s wil vragen, is dat een stuk minder ongemakkelijk wanneer je elkaar eerder op die dag al begroet hebt: en dat terwijl het maar een paar secondes werk kost.

5. Het is gratis

Misschien wel de beste reden van de vijf: ‘goedemorgen’ zeggen kost niks, terwijl je er veel interesse en blijdschap voor terug kan krijgen.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.