Sanne van Rij
Sanne van Rij Geld & carrière 31 okt 2017 / 15:09 uur

Waarom dagdromers stiekem (hele!) harde werkers zijn

Snel afgeleid tijdens die belangrijke vergadering of dat ene gewichtige gesprek? Niet handig, werd eerder gedacht: dromers zouden een stuk slechter af zijn door hun lage spanningsboog. Uit nieuw onderzoek blijkt echter het tegengestelde – dagdromen zou juist duiden op een hoge mate van intelligentie en creativiteit, wat efficiënt werken flink ten goede komt.

Even uitrusten

Dit blijkt uit een onderzoek van Neuropsychologia. De onderzoekers vroegen honderd deelnemers om vijf minuutjes uit te rusten in een fMRI-scanner. Naderhand werd onder andere de mate van flexibiliteit in denken gemeten (zogenaamde ‘fluid intelligence’) en het afdwalen van gedachtes. Ze kregen op die manier inzicht in delen van de hersens die samenwerken tijdens een rustgevend moment, waarbij je wel wakker bent.

Veel creatiever

Het ‘terugvalnetwerk’ van de hersens (ook wel ‘defaultnetwerk’) is een netwerk van gebieden in de hersens dat vooral actief is in een toestand van rust, waarin men niet op gebeurtenissen in de buitenwereld is gericht. Bij dagdromers bleek het ‘terugvalnetwerk’ veel meer activiteit te vertonen, wat suggereert dat ze zelfs in passieve toestand gebruik kunnen maken van dat gedeelte van de hersens. Dit zou niet alleen intelligenter zijn, maar ook creatiever.

Blijven dromen

Zo zie je maar: terwijl het er af en toe uit kan zien alsof je níet hard aan het werken bent, zijn je hersens ondertussen juist véél effectiever aan de gang. Mocht je jezelf dus weer betrappen op dagdromen, is een schouderklopje wel op zijn plaats – je bent eigenlijk geniaal aan het werk.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Waarom dagdromers stiekem (hele!) harde werkers zijn
Sluiten