Sanne van Rij
Sanne van Rij Geld & Carrière 17 okt 2017
Leestijd: 1 minuut

LSVb komt met petitie: halveer ieders collegegeld

Een bepaald deel van het nieuwe regeerakkoord zal geen enkele student zijn ontgaan: de basisbeurs blijft weg, maar voor eerstejaarsstudenten wordt het collegegeld gehalveerd. Volgens de Landelijke Studentenvakbond (LSVb) is dat oneerlijk – zo draaien studenten zelf op voor de korting en hebben ouderejaarsstudenten hier geen profijt van. De bond is daarom een petitie gestart waarin korting voor álle studenten wordt geëist.

Collegegeld omlaag, rente omhoog

‘Een sigaar uit eigen doos’, zo noemt de LSVb het idee om eerstejaarsstudenten 1000 euro korting op hun collegegeld te geven. Dat zit als volgt: de nieuwe coalitie halveert het collegegeld van eerstejaarsstudenten misschien wel ter waarde van bijna 200 miljoen euro, maar tegelijkertijd wordt de rente op studieleningen óók verhoogd. Die verhoging levert bijna 200 miljoen euro op, waardoor je als eerstejaarsstudent in principe zelf voor je korting betaalt. Door deze maatregel wordt er niet geïnvesteerd in toegankelijkheid en het zou de drempel om te gaan studeren dan ook niet wegnemen.

Halvering voor iedereen

Naast de scheve korting vindt de bond de halvering oneerlijk tegenover de studenten uit 2015, 2016 en 2017: zij hebben immers niet minder hoeven betalen voor hun collegegeld en ook geen basisbeurs gekregen. Met de petitie roept de LSVb de Tweede Kamer dan ook op om het collegegeld voor álle studenten te halveren, niet alleen voor nieuwe eerstejaarsstudenten. De korting moet ook gelden voor studenten die nu aan het studeren zijn: alleen dan zou de nieuwe coalitie een serieuze drempel weghalen om te studeren, aldus de LSVb.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.