Merel Driessen
Merel Driessen Geld & Carrière 25 sep 2017
Leestijd: 3 minuten

Zo haal je het meeste uit je werkdag én vrije dag

Hoe vaak komt het wel niet voor dat je die vrije dag alweer aan iets anders hebt besteed dan je van plan was? Of stel je dat ene taakje op werk weer uit naar de volgende dag? Allemaal omdat we zogenaamd ‘geen tijd hebben’. Komt het je bekend voor? Dan heeft Metro een aantal tips voor je!

Besteed wat minder tijd aan Facebook

We schreven er eerder al een artikel over: internetten onder werktijd heeft een negatief impact op je carrière. Even op Facebook kijken of Instagram checken is nergens voor nodig als je aan het werk bent. Tel eens bij elkaar op hoe veel tijd je er wel niet aan besteedt, dan kom je er gauw achter dat je er dus ook tijd mee kan besparen. Gebruik die tijd om wat die stapel papieren op je bureau eens wel op te ruimen.

Maak een dagplanning

Misschien ken je het nog uit je studententijd of gebruik je het nu voor het leren van een tentamen: een planning. Het kan ook heel handig zijn wanneer je een dag vrij bent. Maak een overzicht van je dag. Van opstaan tot aan slapen gaan: probeer alles te noteren. Schrijf ook de momenten op dat je tv kijkt of Facebook checkt. Kijk dan naar waar jouw prioriteiten liggen en streept de activiteiten weg die nergens voor nodig zijn. Zo doe je in ieder geval productieve dingen en kun je daarna nog altijd relaxen.

To-do lijstjes

Voordat je een dagplanning gaat maken, is het handig om eerst een to-do lijst te maken. Schrijf op wat je nog moet doen voor school, werk of het huishouden en doe dat gelijk volgens prioriteit. Maak het lijstje niet te lang, want 50 taken in één dag gaat nooit lukken. Verwerk dit lijstje vervolgens in je dagplanning. Het maakt niet uit als je niet het hele lijstje afwerkt in een dag, maar je bent in ieder geval met productieve dingen bezig.

Gebruik je reistijd

Ben je lang onderweg naar je werk of je school? Gebruik die tijd dan om alvast wat voorbereiding te doen. Check bijvoorbeeld je mail, schrijf wat ideeën op of bereid die belangrijke vergadering voor. Je kan de tijd bijvoorbeeld ook gebruiken om al een to-do lijst te maken of een dagplanning. Ga in ieder geval niet weer doelloos op Facebook kijken.

Halveer je lunchtijd

Zit je vaak een uur te lunchen? Terwijl je maar een kwartier nodig hebt om die boterham op te eten? Maak je lunchtijd dan eens wat korter. In een half uur kun je vast en zeker je lunch naar binnen werken en nog even bijkletsen met je collega’s. Maar in dat andere half uur is het heerlijk om alvast verder te werken. Het is dan lekker rustig, omdat iedereen aan het lunchen is. Je wordt dus niet afgeleid. Bovendien kan het er voor zorgen dat je ‘s middags een half uur eerder klaar bent.

Vraag om hulp

Op werk, school en thuis ben je niet alleen. Vraag daarom om hulp. Als het je niet lukt om een opdracht op tijd klaar te krijgen, heb je vast en zeker een collega die je graag wil helpen. Bedenk je vooral dat het niet erg is om eens een keer hulp te vragen!

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Zo haal je het meeste uit je werkdag én vrije dag
Sluiten